Проф.Гешев: Няма схема за покупко-продажба на изпити в НСА

Общество

30-03-2016, 09:25

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уволниха професора от НСА, уреждал изпити срещу секс

Как се вземат изпитите в НСА - всички гледни точки

„Очевидно има корупция в българското висше образование. Постоянно получаваме такива сигнали. Добре, че това се случи с Ваня и тя ни уведоми. Темата е много трудна за доказване”, обясни в студиото на „Здравей, България” Красимир Луканов, ръководител екип репортажи в „Господари на ефира”.

Повод за изказването му бяха скандалните разкрития на „Господари на ефира” – изпити срещу секс в Националната спортна академия. Главното действащо лице в случая е проф. Николай Колев в НСА. Той е бивш декан в Академията и е 12 години в нейното ръководство. И е отправил неудобно предложение на адреналинката Ваня Георгиева.

„Проф. Колев казва, че това, което се случва там, ще съсипе НСА. По думите му там има три начина да се завърши – първото е ученето, но според него то почти не се практикува. Завършвало се или с връзки, или със секс. Това го казва бившият декан на треньорския факултет, където се създават педогогически кадри”, коментира още Красимир Луканов, ръководител екип репортажи в „Господари на ефира”.

„Този случай нанесе голям удар върху авторитета на НСА. Ако има още такива случаи, апелирам студентите да дойдат и да ни уведомят. След това, което се е случило с Ваня, сега имаме основания да реагираме. Но според мен целта е била проф. Колев да постигне близост с Ваня”, коментира ректорът на НСА „Васил Левски” проф. Пенчо Гешев.

Адреналинката Ваня учи в Националната спортна академия от четири години и досега не е чувала за такава практика в НСА.

„В началото бях много притеснена, но се обадих веднага на „Господари на ефира”, защото знам, че това е недопустимо. Аз съм студентка и отидох при проф. Колев за специално избираем предмет по хокей на трева”, обясни адреналинката Ваня Георгиева.

„От видеото, което гледаме, допускаме, че това може би е практика при проф. Колев”, коментира Боби Ваклинов - репортер в „Господари на ефира”.

„Не съм съгласен с това твърдение. Това, което се е случило с проф. Колев не е практика. Взехме решение за неговото дисциплинарно уволнение. Този случай ни дойде като гръм от ясно небе. Иначе се говори, че имало такива неща. Имало е сигнали от студенти преди две-три години – конкретно два сигнала, получени устно, че са им искани пари. Тогава посъветвахме студентите да съдействат на полицията  с белязани пари. Но няма схема за покупко-продажба на изпити в НСА”, категоричен бе ректорът на НСА „Васил Левски” проф. Пенчо Гешев.

„Ние обявихме, че ще имаме още части. Имаме доста такива сигнали. Това е тема, която искаме отдавна да разработим, но момичетата се отказват в последния момент”, добави още Красимир Луканов, ръководител екип репортажи в „Господари на ефира”.