Походът на книгата започва

Добрич Лайф

30-03-2016, 12:03

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

От 2 и 23 април библиотеката организира празник за четящите хора

За единадесети пореден път, от 2 до 23 април 2016 г., Регионална библиотека „Дора Габе” ще се включи в националната кампания Маратон на четенето  и инициативата Походът на книгата, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. В дните между 2 и 23 април, библиотеката организира истински празник за четящите хора, изпълнен  с литературни четения, премиери, изложби, презентации, информационни дни. Целта на кампанията е да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността. Кулминацията на кампанията ще бъде на 22 април, когато ще се проведе Маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

 По повод 2 април - Международния ден на детската книга, на 1 април /петък/ 2016 г. от 14.30 ч. в интерактивния кабинет на Регионална библиотека „Дора Габе” ще се проведе Празник на книгата под наслов „С приказките на Ханс Кристиан Андерсен”, с ученици от 3а клас на СОУ „П.Р.Славейков”. Презентация за живота и творчеството на разказвача на приказки Андерсен ще провокира интереса на децата, които също ще се включат в представянето. Витрина с библиотечни документи с приказките на Андерсен ще разкрие пред малчуганите богатия фонд на сектор Работа с деца. Като част от празника, на третокласниците ще бъде прожектиран филма „Гърло в бутилка” по едноименната приказка на Х.К.Андерсен.

 На 5 април /вторник/, от 17.30 ч. в библиотеката ще се състои представяне на сборниците „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” и „Моралният подвиг на поп Кръстю“. Съставител на сборниците е Васил Колев от издателство „Чернат“, а редактор Георги Мишев. Книгата „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” е посветена на 85-годишнината от построяването на Покрития мост в град Ловеч, и разказва вълнуващата история на емблематичния за града мост. Литературната среща включва и представяне на публицистичния сборник „Моралният подвиг на поп Кръстю“, определена от нейния редактор Георги Мишев като своеобразен „требник" от мнения, становища, позиции на свещеник Кръстю Никифоров. Това е седма книга на Издателство „Чернат", с която се опитва да разпръсне „черната легенда" на клеветата около името на поп Кръстю.

 На 8 април /петък/, от 17.00 ч. предстои премиера на книгата на Екатерина Митева „Царят на Тракия” – книга първа от трилогията. В мистерията на "Царят на Тракия" ще ни въведе варненската писателка Ели Георгиева.

Пленяващ роман за героичния, озарен от слава и пропит с драматизъм живот на Лизимах-генерал и пълководец в армията на Александър Велики.

Каква е цената на бъдещият властелин на Тракия?

Дали в нея, освен несметни съкровища, не е скрито древно познание, дошло от звезите?

Две деца ще проплачат в храма на богинята Котито. За едното е предопределено да бъде цар. Второто ще изчезне в подземния дом на тайнствения бог на гетите-Зелмоксис.

 Екатерина Митева е автор на книгите: "Късметчо" 1998 - поетична поема и книжка за оцветяване с авторски илиюстрации; 2005 г - стихосбирката "Чергарка", където илюстрациите отново са авторско дело. 2012 - излиза от печат стихосбирката "Кет" , а малко след тях двете детски поеми "Златно зрънце" и "Прелетният Врабчо"- където илюстрациите са цветни.