CEV представи нов формат на Шампионската лига

В първите три кръга ще се играе на директни елиминации

Европейската волейболна конфедерация (CEV) представи новия формат, по който ще се провежда Шампионската лига от следващия сезон. Както и при представянето на турнира през 16 години, при новия формат шанс за участие в надпреварата получават всички членки на CEV.

В първия, втория и третия кръг на Шампионската лига ще участват отбори от всички европейски волейболни федерации, като ще се играе на директна елиминация в два мача (домакинство и гостуване). Количеството на отборите ще зависи от броя тимове, с който всяка държава може да участва според ранглистата. Отпадналите отбори продължават в турнира Купа на CEV.

В четвъртия кръг освен 12-те поставени отбори при мъжете и жените (определени според ранглистата) се прибавят осемте тима (при мъжете) и четирите (при жените), които са се класирали от предишните квалификационни кръгове. В този кръг отборите се разпределят на групи, в които се играе всеки срещу всеки на разменено гостуване.

При мъжете следват два плейофни кръга (с 12 и с 6 клуба), а при жените един (с 6 тима). Тук се играе на директна елиминация в два мача (домакинство и гостуване) и ще се определят три отбора, които ще се класират за Финалната четворка заедно с домакина на турнира.

Форматът на Финалната четворка остава непроменен, като промяната е, че вече два отбора от една държава ще могат да се срещнат на финала (при сегашния формат два тима от една федерация се изправяха един срещу друг на полуфинала).

Жребият за първия, втория, третия и четвъртия кръгове ще се тегли на 9 юни в Рим. В четвъртия кръг отбори от една държава ще може да се падат в една и съща група. Жребият за плейофите е планиран за 3 март 2017 г. в Люксембург. Финалната четворка ще се играе през април 2017 г.