Полицаи вербували студент да продава дрога (обзор)

Крими

31-03-2016, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Младежът ги издал на "Вътрешна сигурност", плашили го със Златко Баретата и Митьо Очите

Полицаите Божидар Милев (24 г.) и Николай Апостолов (30 г.), които бяха арестувани при акция на “Вътрешна сигурност” във вторник, са били предадени от жертвата си - студент наркодилър. Милев го изнудвал за пари и го предупреждавал за акции на колегите си, а Апостолов му поставил задача да направи наркоорганизация и да продава дрога около Народния театър. Когато обаче му наредил да търси момичета за проститутки, студентът подал сигнал в полицията. Милев е стрелял по агентите на “Вътрешна сигурност” при ареста си. Това разказаха в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и зам.-директорът на “Вътрешна сигуност” в МВР Павлин Коджахристов.

Историята на корумпираните ченгета с амбиции за наркобосове започва в края на 2015 г. Двамата униформени са на най-ниско ниво в СДВР - редови служители на охранителна полиция. Божидар Милев, който работи в 7-о РУП, открил в стая в студентско общежитие наркотици.

Полицаят отвел в районното студента за разпит. Там по думите на момчето Милев и други полицаи са го били и тормозили психически. Този престой на студента обаче не е отразен в дневника на районното. Няма и протоколи за разпит. Според Коджахристов разследването продължава, за да се изясни дали и други униформени са участвали в схемата. По разказа на жертвата той бил заплашван от Милев, че ако не работи за него, ще му съсипе живота, като му бъде повдигнато обвинение за наркотиците, открити в стаята му.

Още при първия разговор Божидар Милев взел от студента 330 лв., които младежът носел със себе си. Казал му, че трябва да даде общо 1000 лв., така че дължи още 670 лв. След това го пуснал да си ходи.

Още следващия ден Божидар Милев се свързал с жертвата си, за да получи остатъка от рекета. Момчето предало парите, без да възразява. Контактите между двамата зачестили. Полицаят Милев обаснил на студента, че трябва да му дава по 300 лв. на седмица. В замяна щял да го предупреждава за акции на колегите си по линия на наркотиците. Пращал му и есемеси с номерата на колите на оперативните работници, от които да се пази.

“Божидар Милев има 2 г. стаж в МВР. Поведението му говори, че е станал полицай, за да злоупотребява със служебното си положение.

Чувствам се неудобно, че има такива колеги”, каза Павлин Коджахристов. Студентът, който е бил принуждаван да работи за Божидар Милев, решил да подаде сигнал срещу него в средата на февруари. Поводът - освен да продава дрога ченгето му наредило да търси и момичета, които да станат дилъри, но и да работят като проститутки.

Тогава младежът се свързал с ръководството на Столичната полиция. Шефът на СДВР Младен Маринов докладвал случая и той бил поет от “Вътрешна сигурност”. Така започнало наблюдението и подслушването на полицая Божидар Милев. 

 

По време на разработката било засечено и второ ченге, което печели от наркотици - 30-годишният сержант Николай Апостолов. Той бил наказван няколко пъти и местен от една служба в друга. За последно бил охрана в метрото. Божидар Милев уредил среща на колегата си със студента. Апостолов бил представен на момчето като човека, който контролира продажбата на наркотици в центъра.

“Работил съм за Златко Баретата, за Митьо Очите...”, започнал да изрежда Апостолов имена на видни представители на ъндърграунда пред студента, без да знае, че той вече участвал в разработката на “Вътрешна сигурност”.

Новата задача на младежа била да продава наркотици около Народния театър. Апостолов му казал, че той ще му доставя дрогата. Така на 12 март Николай Апостолов предал на студента 1 г пико и 1 г марихуана, които трябвало да продаде.

Наркотиците били опаковани в станиоли от шоколадови яйца, които Апостолов купувал за малкото си дете. Все още се изяснява откъде ченгетата са вземали наркотиците, за да ги дават на студента, който трябвало да ги пласира.

Ченгето твърдяло пред момчето, че има собствени “готвачи” на синтетична дрога и своя търговска марка.

 

Николай Апостолов също наредил на студента да търси дилъри, за да създаде по-голяма организация за пласиране на наркотици. И той, както и Милев, поискал момичета да се включат в мрежата, защото будят по-малко съмнение. Девойките трябвало и да проституират, а клиентите щял да намира униформеният.

“Двамата полицаи са действали независимо един от друг. Дори в един момент между тях е имало конкуренция - кой се справя по добре. Няма данни за организация и затова разследването не е в специализираната прокуратура”, категорични са разследващите.

Николай Апостолов, който охранявал метростанции, бил по-активен в контактите си със студента. Той дори имал идея момчето да купи семена за марихуана и да наеме апартамент в София, където да ги отглежда. Парите за наема, за семена и апаратура щял да осигури Апостолов.

Във вторник полицаят и момчето трябвало да се видят в кв. “Бъкстон” за поредната размяна на дрога и пари. Ченгето щяло да носи 4,5 г пико, а студентът трябвало да му даде 270 лв. Спецполицаите от “Вътрешна сигурност” белязали 6 банкноти от по 50 лв. и ги дали на студента, за да може Апостолов да бъде арестуван с описаните пари. При срещата между двамата студентът подал на Апостолов 300 лв., но “наркобосът” бил точен - трябвало да вземе 270.

Той прибрал 250 лв. и пратил младежа в близкия магазин да развали банкнотата от 50 лв.

Така тя останала в търговския обект и се наложило след ареста агентите на “Вътрешна сигурност” да я търсят там.

Николай Апостолов винаги уреждал срещите си на шумни места. Когато го задържали, бил до детска площадка, а при ареста не е оказал съпротива. За разлика от по-младия Божидар Милев, който бил спипан зад мол на бул. “България”. Когато първият екип на “Вътрешна сигурност” се опитал да го задържи, той побягнал. Полицаите хукнали след него. След миг Милев се обърнал, извадил пистолета си и казал: “И аз съм полицай.” Тогава стрелял и по чудо не уцелил служителите.

Тогава вторият екип на “Върешна сигурност” го проснал на земята, когато протегнал отново ръка, за да стреля. Екшънът бил наблюдаван от бдителна гражданка, която била излязла на терасата и която ще бъде свидетел по делото. Тя се обадила на 112, след което дошли линейка и патрулка.

Взети са натривки от ръцете на Божидар Милев, които ще бъдат доказателство в делото. У двамата полицаи са намерени белязани пари, които са вземали от студента. Служебното оръжие на Божидар Милев - пистолет “Макаров”, е било заредено с патрон в цевта.

“За съжаление, част от служителите явно гледат твърде много филми. Не забелязват, че в края на краищата има някаква справедливост и тя в повечето случаи е възмездна”, коментира Павлин Коджахристов.