Делото за разрушения тютюнев склад ще се гледа на 14 април

Новините

31-03-2016, 11:32

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Делото за съборения тютюнев склад в Административния съд е насрочено за 10.30 часа на 13 април. За съдия-докладчик е определен Недялко Бекиров.

 Междувременно съдия Бекиров е оставил без уважение искане на "Одрин 8"да бъде прекратено предварителното изпълнение на разпореждането за спиране на събарянето. Според разпореждането собственикът на тютюневия склад трябваше да спре разрушаванията и всички дейности на мястото, да ограничи достъпа до сградата и да я обезопаси. Решението на съдия Бекиров може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, но до момента това не е сторено.

Сградата на ул. "Одрин" 8 бе почти изцяло съборена на 6 март. Ден по-късно общината заяви, че тя е частна собственост, има разрешение за строителство на мястото й и нищо не може да се направи срещу това. Местната управа дори представи документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, удостоверяващ, че тютюневият склад не е паметник на културата. Впоследствие обаче се оказа, че показаният документ е фалшив и е бил представен в общината не от друг, а от собствениците на сградата. Междувременно самото министерство заяви, че държавата изрично била предупредила кмета на Пловдив Иван Тотев за статута на сградата. Министър Вежди Рашидов каза миналата седмица, че администрацията на Община Пловдив е допуснала грешка, като е проспала събарянето на сградата. Той също така каза, че е абсурдно служителите да не знаят, че складът е паметник на културата. Вежди каза още, че е издал заповед за възстановяването на сградата.