Министър Даниел Митов пред CNN Индонезия

Политика

31-03-2016, 11:45

Снимка:

CNN Indonesia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Митов е на официално посещение в Малайзия и Индонезия от 28 до 31 март. Двудневното официално посещение в столицата Джакарта съвпада с отбелязването на 60 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Индонезия.

Това е първото посещение на министър на външните работи на България в Индонезия след 1965 г. Предишното посещение е на министър Иван Башев през 1965 г., а през 1994 г. на посещение у нас е индонезийският министър на външните работи Али Алатас.

Визитата на министър Митов бе отразена от CNN Indonesia, за която той даде кратко интервю. Ето и акцентите:

"Моята визита в Индонезия е с цел подбрване на двустранните отношения между двете държави", коментира посещението в Дакарта министър Даниел Митов. "Опитваме се да възобновим икономическите и търговски отношения, защото нашата страна предлага много добри условия и може да бъде врата към европейския пазар за Азия."

Относно бежанската вълна и терористичните атаки в Европа министър Митов коментира: "Сега България е демократична и има политическа стабилност. България беше една от първите страни, които идентифицираха бежанската криза и въпреки, че не сме част от Шенген, ние се справяме доста по-добре от тях в това отношение. Надявам се споразумението между ЕС и Турция да помогне. Държа да отбележа, че трябва да се прави ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти. И да не пропускаме, че трябва да се решават въпросите в самите държави. Ние сме част от ЕС и НАТО. Надявам се скоро Сирия да намери пътя към демокрацията. Засега няма индикации българи да са замесени в радикални групировки. Ние можем да се похвалим, че 15 процента от нашите граждани са мюсюлмани и ние живеем в мир с тях дълги години."