Шефът на ДАИ скътал стотици хиляди левове в Долни Дъбник

Парите били в тайник и се съхранявали от тъста на Цветелин Цветанов

В хода на съвместните действия досега са задържани 18 души, в ход е процедура за повдигане на обвинение на деветима, сред тях и директора на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията се осъществява при много добра координация с ГДБОП и ДАНС, под ръководството Специализираната прокуратура, заяви Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Съвместните действия към момента са в активна фаза. Досега са задържани участници в организирана престъпна група, занимавала се с корупционни действия от част от ръководството на ИА „Автомобилна администрация“. Работата по разследването започнала преди около половин година, като периодът на дейност на групата е от началото на 2015 г. Досега са задържани общо 18 души, за които има данни, че са извършители на престъпления, свързани с дейността на организираната група. Осъществени са множество процесуално-следствени действия, извършени са над 60 претърсвания и изземвания, някои от които – в условията на неотложност. Разпитани са свидетели на територията на 12 града. На етапа са събрани необходимите доказателства, въз основа на които е преценено, че спрямо 9 участници трябва да бъде ангажирана наказателна отговорност и към настоящия момент е в ход процедура за привличането им като обвиняеми.

Иззети са множество документи, включително и предварително попълнени бланки за участие в изпит за получаване на разрешения, който се е провеждал вчера. Иззети са и много пари, като само у директора на ИААА са намерени над 175 000 лв. в различна валута. Общата сума на иззетите средства е към 400 000 лв., като при продължаващите процесуални действия е открита огромна сума пари в дома на роднина на директора на агенцията в Долни Дъбник. Според Нова тв, но по непотвърдена информация вероятно над милион. Семейството твърди, че парите са от спестявания.

Схемата на дейност на групата се е разпростирала в няколко насоки – събиране на нерегламентирани суми от фирми – месечен абонамент или т. н. „такса спокойствие“; манипулиране на изпити за придобиване на свидетелства за правоспособност за управление на МПС, категории, професионална компетентност и ADR – разрешения за превозване на  опасни товари - най-скъпо платените „услуги“, предоставяни от престъпната група, за които са събрани доказателства. Дейността на участниците обхващала и събиране на нерегламентирани суми за назначаване на служители, като са подбирани „подходящи“ хора за  заемане на определени длъжности, събирани са нерегламентирани парични средства на ръка от водачи на МПС, спирани за проверки. Събирани са суми и при проверки за дейността на транспортни фирми. Оказвано е влияние дори и при спиране на  определени товарни автомобили, да не бъдат подлагани на проверки.

Изяснено е, че част от получаваните пари са изпращани включително чрез спедиторски фирми, не директно до директора на изпълнителната агенция, но част от тях чрез посредници са достигали до него. Генерирани са огромни средства, за които вече има достатъчно доказателства, заяви в заключение прокурор Даниела Попова.

Още информация за действалата схема, начина на функционирането й и мащаба на дейностите организираната престъпна група беше представена от наблюдаващия прокурор Андрей Андреев от Специализираната прокуратура, Димитър Влахов, директор на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС и заместник-директора на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Деветимата членове са: Емил Иванов - началник на областния отдел в Плевен, Венцислав Генов – началник на областния отдел в Габрово, Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов – бивши служители на агенцията, Цветелина Димчева и Соня Христова - началници на отдели, Иван Иванов – инспектор от областната агенция във Видин и Цецка Димитрова –собственик на автомобилна школа.