Искат до 3 години затвор за крадци на ток, газ, парно и вода

Животът

31-03-2016, 18:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Който открадне пътен знак, съоръжения на ЕРП-ата, топлофикациите, ще бъде лишаван от свобода от 1 до 10 години

Крадците на ток, газ, парно и вода да бъдат наказвани със затвор до 3 години и глоба до 5 000 лв. За това настояват депутати от управляващото мнозинство и опозицията, които внесоха днес промени в Наказателния кодекс, съобщава Епицентър.бг.Законопроектът е подписан от Кирил Цочев, Данаил Кирилов, Лъчезар Никифоров, Емил Симеонов, Таско Ерменков, Петър Славов, Мартин Димитров, Георги Кючуков, Мариана Тодорова, Михо Михов, Светослав Белемезов, Явор Хайтов, Румен Йончев и Кънчо Филипов.
От 1 до 10 години в затвора ще лежат крадците на елементи от мрежите на ЕРП-ата, топлофикациите, ВиК - дружествата и доставчиците на газ. Същото наказание е предвидено противозаконно отнемане на части от жп мрежата, пристанища, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление, металосъдържащи паметници или части от тях. Депутатите искат тези наказания да бъдат описани подробно в член 195, алинея 1, точка 11.

Когато деянието е довело до средна или тежка телесна повреда на едно или повече лица предвиденото наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 години. Когато пък престъплението е причинило смъртта на едно или повече лица наказанието е затвор от 10 до 20 години или доживотен затвор.

Собствениците на нелегални пунктове за изкупуване на черни и цветни метали ще се наказват със затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лв.

В мотивите си депутатите посочват, че през последните години са зачестили кражбите на метали и посегателства на инфраструктурни съоръжения в областта на енергетиката, транспорта и и телекомуникациите. “Нанасят се щети за стотици милиони левове годишно на държавни и частни компании от споменатите сектори, както и на компании за търговия с метали и за рециклиране. В повечето от случаите реално се застрашава животът и здравето на неопределен брой хора”, пише в документа.

Във връзка с необходимостта от усъвършенстване на мерките за борба с тероризма по повод зачестилите заплахи за международния мир и международната сигурност, предизвикани от терористични актове се предлага в член 108а, ал. 1 от Наказателния кодекс да бъдат включени и престъпления, свързани с целостта на инфраструктурните обекти, извършени с цел всяване на смут и страх в населението или упражняването на заплаха и принуда.