Представят модни колекции на Европейския панаир на социалните предприятия

Мисия Пловдив

31-03-2016, 22:50

Снимка:

Пресцентър

Автор:

gnacheva

Всичко от Автора

Фурор предизвикаха модните колекции, представени от участници в петото издание на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика

Фурор предизвикаха модните колекции, представени от участници в петото издание на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Още преди официалното откриване посетители препълниха палата 6 на Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението от 31 март до 3 април 2016 година. Актуалните линии за пролетта и лятото са с изчистени форми и ярки багри. Детските дрехи са от екоматериали и в атрактивни цветови комбинации. Визията на дамските облекла варира от класическия силует до раздвижен младежки дизайн. Освен на щандовете, посетителите могат да ги видят и на ревюта. Интересът към модните облекла е голяма, тъй като са на достъпни цени, а повечето са по модели на чуждестранни фирми.

Над 100 изложители от 16 държави участват в Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Те предлагат конфекция и трикотаж, бижута, украса за дома, спално бельо, предмети от естествена кожа, мебели, пластмасови и дървени изделия, работни облекла и обувки, полиграфия, инсталационни материали, продукти за хора със слухови и говорни проблеми, специални автомобили.

Социалната предприятия заемат все по-стабилно място в икономиката на страната, но има още много възможности, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в словото си при откриването на изложението. Предстои да стартираме конкретни финансови инструменти в подкрепа на предприемачите от социалната сфера, съобщи той, преди да пререже лентата.

Тази инициатива започна много скромно преди пет години, но бързо се утвърди, никъде другаде няма такъв панаир, подчерта в приветствието си Бруно Роландс, генерален секретар на Европейската конфедерация на производствените кооперации и кооперациите за услуги СЕКОП-СИКОПА. Политическият интерес към сектора на социалната икономика нараства много бързо в Европейския съюз, заяви Йенс Нилсон, съпрезидент на интергрупата за социална икономика към Европейския парламент. Ние всички подкрепяме този форум, бе категоричен Георгиос Дасис, президент на Европейския икономически и социален комитет. 

Изложението е част от V Европейски форум за социално предприемачество, включващ още международна конференция “Социалното предприемачество – иновативен модел за социално включване и трудова заетост“, кръгла маса за новото законодателство в тази област и делови срещи.