Благоевградчани предпочитат домашни яйца

Производители негодуват срещу вносните яйца

Няма да се повишава цената на яйцата около Великден в Благоевград, категорични са производители. В момента едно яйце струва между 13 и 20 стотинки. Земеделците отчитат добри продажби. Качествени ли са яйцата, които се продават в магазините и по пазарите, започват да проверяват от Българската агенция по храните.

Кирил Антов отглежда кокошки от около 20 години. Мъжът не получава субсидии, справя се със собствени средства. Казва, че както всяка година, очаква и тази търсенето на яйца около Великден да се повиши. Основният проблем според Кирил обаче остава вносът от други европейски държави, заради който и българските стопани са принудени да продават на по-ниски цени стоката си.

Кирил Антов: "Нашият пазар ще го убият, защото ние нямаме такива големи дотации. Те ги продават евтино."

Много от хората на животинския пазар в Благоевград казаха, че предпочитат да купуват домашни яйца. Твърдят, че те са по-вкусни, заради начина, по-който се отглеждат кокошките.

"Хранят ги с фураж, домашен, с трева и са по-добри."

От Българската агенция по безопасност на храните казаха, че започват засилени проверки по магазините и пазарите дни преди Великден. Експертите са категорични, че яйцата са най-рисковият продукт от празничната трапеза. Срокът им на годност не може да бъде повече от 28 дни, независимо при какви условия се съхраняват.