Смехът е начин на общуване

Общество

01-04-2016, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Смешката от 1972 г. във Франция, че приемат закон против тютюнопушенето, през 2007 става истина

1 април е Денят на хумора, шегата и лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед, пише news.bg.
Различни са версиите за произхода на този празник. Смята се, че празникът идва от Древен Рим- там в средата на февруари празнували деня на Глупците. Друга версия за началото е от Неапол. Крал Монтерей получил риба по случай спирането на земетресението там. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април. Но от къде точно произлиза този празник, със сигурност не се знае.
В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо".
В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден.
Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Празникът се нарича "Сиздах Бедар" или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за "губещ" и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.
В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.
В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.
В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.
Една априлска риба:
През 1972 г. съобщават по телевизията във Франция за приемането на закон, който забранява пушенето на обществени места. Тази „Априлска риба“ е предизвикала голям смях навремето. 35 години по-късно обаче тази„шега“ става реалност. През февруари 2007 г. действително се приема такъв закон.