1 април - ден на шегата

Животът

01-04-2016, 09:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Някой смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим

1 април се отбелязва като ден на шегата и хумора, а в България и като ден на лъжата. На много места у нас наричат целия месец април „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“. Иначе денят е обявен за специален през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.
От много хора 1 април се възприема като ден, когато не само че е позволено да се шегуваме, а направо е задължително. Има няколко версии за това защо този датата е именно 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където чествали празника на Глупците (Festus Fatuorum).
В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай “априлска риба”. В Англия 1-и април е Ден на всички глупци. Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април”.
В Германия и Австрия смятат 1-и април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят на Христос.
У нас още от най-стари времена народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав“, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.