600 млн. евро кредити с изгодни лихви за бизнеса от есента

Портфейл

01-04-2016, 09:37

Снимка:

Министерство на икономиката

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Лукарски представи ОП "Инициатива за малки и средни предприятия"

По нова програма с европари ще се дават гаранции

До 600 млн. евро ще могат да ползват от есента малките и средните предприятия като кредити с по-ниски лихви и с по-ниско обезпечение. Те ще бъдат осигурени през новата програма “Инициатива за малки и средни предприятия 2014-2020”, която обяви в четвъртък министърът на икономиката Божидар Лукарски. Стартът е със 102 млн. евро, които България ще получи от Европейския фонд за регионално развитие за гарантиране на кредити на малкия и средния бизнес.

Парите ще са за гаранции на кредити за малките фирми, тъй като имат по-труден достъп до банките. С тези 102 млн. евро се очаква да се привлече кредитен ресурс от банките и да се гарантира отпускането на заеми до 600 млн. евро на български фирми.

Финансирането е изцяло от Европейския съюз. Така се очаква да се събудят спящите пари в банките, заяви министърът.

България е третата държава, включила се в програмата след Испания и Малта, съобщи главният директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” Ивелина Пенева. Наскоро се присъединява и Румъния. Прогнозата е програмата да стимулира 8,5 млрд. евро общо в икономиката на ЕС.

Отпуснатите кредити ще са с преференциални лихви, с по-малко обезпечение (няма да се налага ипотекиране на имоти или залагане на активи) и с по-ниски банкови такси.

Гаранциите на кредитите ще са без таван на защита. 100% от вноската ще се изплаща веднага. 60% от риска по кредитите, отпуснати по програмата, ще се плащат от Европейския инвестиционен фонд. Минимум 20% ще се покриват от банката.

За гаранции по програмата могат да кандидатстват малки и средни предприятия с дейност извън селското стопанство, хазарт, тютюневи изделия и алкохол. Фирми на загуба също ще могат да се включат.

Специално внимание ще се обърне на иновативните предприятия.

Кредитите ще се отпускат за инвестиции в материални и нематериални активи, както и за оборотни средства.

Между 154 и 855 хил. са били малките и средите предприятия в ЕС с проблеми с банковото финансиране през периода 2009-2012 г. С новата програма ще се помогне именно на такива фирми, на които им е бил отказан заем или условията по него не са били удовлетворяващи.

Кредитите ще са за максимален срок от 10 г., а усвояването им трябва да е до 2019-а.

Споразумението за осигуряването на тези 102 млн. бе подписано на 2 март 2016 г. Очаква се в периода март-май то да бъде ратифицирано от Народното събрание и да бъдат до избрани банките посредници. Пак в този период ще бъде обявена и поканата за подаване на заявления за осигуряване на гаранции.

Оценката им ше бъде направена през юни-юли. Очаква се кредитите да бъдат достъпни за предприятията от есента.

28,5 млн.лв. за 53 фирми

Договори за 28,8 млн. евро за подобряване на производствения капацитет от програма “Иновации и конкурентоспособност” връчи министърът на икономиката Божидар Лукарски в четвъртък.

53 фирми са бенефициенти по третия краен срок на оперативната програма.

От получилите финансова помощ проекти 8 са на микропредприятия. Сумата за тях е 2 млн. 10 млн. отиват за 21 проекта на големи предприятия.

За 2016 г. са били одобрени над 470 проекта на стойност 259 млн. лв.

Програмата е първата, стартирала от новия програмен период. Тя вече работи като добре смазана машина, съобщи Лукарски.

Около 65% от всички одобрени проекти са на предприятия от Северозападния регион, съобщи още той.

С програмата се стимулира иновативната икономика и се подпомага разкриването на нови работни места, каза зам.- министърът на икономиката Даниела Везиева.

Очаква се откриването на още 2 процедури по оперативни програми за над 117 млн. лв. Скоро ще стартира и програмата за енергийна ефективност на стойност 176 млн.