Сотир Цацаров се срещна с директора на Европол

На срещата присъства и вътрешният министър Румяна Бъчварова

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна в четвъртък с директора на Европол Роб Уейнрайт
Основната задача пред Европол сега е противодействието на тероризма, заяви директорът на Европол, по време на срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Борислав Сарафов, Пенка Богданова и Мария Шишкова, съобщиха от прокуратурата. На срещата присъства и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Прокуратурата, съвместно с МВР, участва в работна група за изготвянето на проектозакон за противодействие на тероризма, посочи Цацаров. Той изтъкна, че основните линии, по които прокуратурата работи понастоящем, и има добро сътрудничество с Европол са: противодействие на тероризма, бежански поток и трафик на хора, производство на фалшиви пари и контрабанда. „Сътрудничеството с партньорските държави ни е особено важно за по-бързото придвижване на съдебни поръчки“, заяви главният прокурор.

Роб Уейнрайт каза, че е необходим по-строг граничен контрол и че проблемът с трафикантите на хора няма да се реши напълно, ако отсъства координация в обмена на информация между държавите и Европол. Г-н Уейнрайт заяви още, че разрешаването на използване на специални разузнавателни средства по спешност трябва да бъде ускорено и да се избегнат в максимална степен бюрократичните процедури в случаите, когато се касае за терористична заплаха, за трафик на хора или за тежки криминални престъпления.