Ханс Кристиян Андерсен: "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот"

Общество

02-04-2016, 09:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес е Международният ден на детската книга, рожден ден на Андерсен

Днес е Международният ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 г. по инициатива и решение на Международния съвет на детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY). Датата не е избрана случайно. На този ден преди 211 години е роден писателят Ханс Кристиан Андерсен, който е автор на най-обичаните детски приказки. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", е казал Андерсен.
По повод празника припомняме някои от най-четените детски книги:
Очаквано класацията оглавява "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Това е книга, която всеки трябва да прочете на 10, между 20 и 30 и след 50 години, защото "Малкият принц" носи в себе си мъдростта на времето и всеки път показва ново парченце от непреходната мъдрост.
"Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

Друг образ, чиято мъдрост е обратно пропорционална на годините, е "Пипи Дългото чорапче". Чудатата Пипи мечтае да остане дете, без самата тя да осъзнава, че в много отношения е пораснала отдавна, в други – не чак толкова. Това я превръща в един от любимите персонажи на децата, а не рядко именно тази творба на Астрид Линдгрен е първата прочетена книга от малчуганите.
"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите."

Симпатичното мече "Мечо Пух" се радва на не по-малък интерес. Мечо Пух или Пух Мечо, както го нарича неговият приятел Прасчо, е емблематичен образ, който винаги поражда усмивка. Книгата на А. А. Милн представя пъстра палитра от разнообразни образи, в които всеки може да се припознае.
"Понякога седя и си мисля..., а понякога просто си седя."

Детската книга, която върна любовта към четенето на мнозина пораснали вече деца, е "Хари Потър". Идеята за малкия магьосник хрумва на Дж. К. Роулинг във влак, който вероятно е бил бърз, ако се има предвид скоростта, с която поредицата набира почитатели.

"Недей да съжаляваш мъртвите, Хари. Съжалявай живите и най-вече онези, които живеят без любов. Като се върнеш там, можеш да направиш така, че по-малко души да бъдат осакатени и по-малко семейства да бъдат разделени. Ако това ти се струва достойна цел, засега ще си кажем довиждане."
Родната литература също има своя фантастичен роман за деца:
"...аз съм малък като залък,
силен като великан..."
Ян Бибиян

За книгата си Елин Пелин казва: "От тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как страданията и борбата му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го смел и предприемчив."
Шесто място сред любимите детски приказки заема романът "Без дом" от френския писател Ектор Мало. За тези, които са го забравили, това е историята за малкия Реми, който е принуден да пътува със странстващия артист Виталис, три кучета и една маймуна. Cлед мнoгo труднoсти и премеждия мoмчетo oткрива свoя истински дoм.

"... и през пролетта ще можем отново да тръгнем на път двамата, малък мой Реми, и никога повече няма да се разделяме, тъй като съдбата невинаги е жестока към тези, които имат смелостта да се борят."
Разбира се, не можем да не отдадем заслужено място на всички онези вълшебни приказки, с които изобилства фолклорната литература.
Вълшебните приказки са не само чудновати истории за Баба Яга с горската ѝ къща, многоглави змейове, вълшебни летящи коне, царски дъщери и много други. Приказките крият в себе си тайнството на отминали езически времена и древни ритуали.

Вълшебните приказки имат най-пряка връзка с ритуала посвещаване инициация. Тези митологични истории са разказвани, за да формират на подсъзнателно ниво, идеи и критерии.
Съпреживяването с героя формира представи за добро и зло, правилно и неправилно, нравствени и духовни синтези.

Именно заради това вълшебство тези приказни истории няма как да не бъдат споменати на Международния ден на детската книга, защото вълшебните приказки са международни, едни и същи мотиви, герои и образи се срещат и в най-отдалечени страни.