НДК "в синьо" по повод Световния ден за информираност за аутизма

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

По този повод у нас ще се проведат различни инициативи, които да насочат вниманието към заболяването, като сред тях е осветяването на НДК в синьо.

За 8-ма поредна година отбелязваме Световния ден на аутизма. Неговата цел е да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър. Друга негова задача е да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност, да улесни приобщаването им в училището, и обществото.

По този повод в столичния зоопарк се организира детски панаир с безплатни творчески ателиета, където малчуганите могат да демонстрират таланнта си в стенопис, пиксел арт, пясъчни рисунки, изработка на маски. Вечерта отново по повод Световния ден за информираност за аутизма Националния дворец на културата ще бъде осветен в синьо, а редица български изпълнители ще изнесат концерт. Осветяването на сградата в синьо е част от световната кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година. Редица световноизвестни сгради също ще бъдат оцветени в синьо по този повод -  статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, парламента в Будапеща.