Ядем коледни козунаци за Великден

Италианският сладкиш "панетоне" за Рождество се пробутва по щандовете у нас сега

 

Италиански коледни козунаци плъзнаха на пазара месец преди Великден. Става въпрос за тестени сладкиши панетоне, които се продават обикновено по Коледа на Ботуша, а сега се пробутват по щандовете на родните магазини, пише "Телеграф".

Италианците, които живеят в България обаче се чудят защо се предлагат коледни сладкиши, а не великденски. Техният великденски хляб се прави по същата рецепта, но в него няма стафиди, а сушени портокалови кори. Освен това тестеното изкушение има захарни пръчици отгоре или глазура, а в някои видове и и шоколад.

Рафтовете в магазините са препълнени с шоколадови изкушения във формата на яйца и зайци, които са останали след великденското пазаруване в другите европейски държави, където посрещнаха Възкресение на 27 март. В последните години шоколадовите фигури и зайци станаха популярни и у нас, след като търговските вериги започнаха масиран внос на такива продукти.



Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"