Правим съвместни учения в Черно море заради бежанците

Животът

02-04-2016, 18:44

Снимка:

Кадър bTV

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължават съвместните действия в рамките на учение "Граница 2016“

Първо край Бургас, а по-късно и край Варна

Подобни на ученията, които се проведоха по границата ни с Македония, ще се проведат и по море край Бургас, а по-късно и край Варна. Това обяви военният министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол днес. Той каза още, че ще се опита да издейства още милион и половина над договорените за модернизиране на армията 3 млрд. лв. и че ще ги даде за специалните сили.
Учението по Черноморието, което предстои, било с цел да се затвърди добрата стиковка между МВР и военните в контекста на „нарастването“ на миграционния поток. „Има над 50 хил. бежанци в Гърция, които живеят в ужасни условия“, напомни Ненчев и каза, че ще преговаря с министъра на отбраната на Гърция, както е направил и с министрите на Македония и Турция.
Ненчев бе запитан и за пътуването си до Полша с военен самолет "Спартан" С 27 J, когато министърът Николай Ненчев ходи да подписва договор за ремонт на двигателите за изтребителите МиГ - 29. Според думите му за полета са похарчени 7088 долара и 7040 лева от бюджета на МО. Тази информация не била достоверна според питащия го Атанас Зафиров, който нарече пътуването „екскурзия за сметка на данъкоплатеца“ и „форма на ПР“. Министърът отрече да е така, защото пътуването било от стратегическа важност, а не просто разходка. Ненчев се оправда, че този самолет по принцип трябвало да извършва редовни тренировъчни полети, затова ползването му в този случай довело дори до спестяване на средства от бюджета. Всички разходи във Варшава били поети от полската страна, подчерта Ненчев. Отрече и да са давани пари за пътуването на журналистите. „От началото на моя мандат съм отказал да пътувам в първа класа, не използвам апартаменти , а обикновени стаи. Нямаше да споделя, ако не ми беше зададен този въпрос“. Каза в своя защита военният министър.
Министър Ненчев отговори и на въпрос относно изпратените наши военнослужещи за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Той се похвали, че 5-те наши военни вече са участвали в две ротации на въпросната операция в Турция. Ненчев обясни по какъв начин нашенци са попаднали там, а именно като част от втори свързочен батальон към групата на НАТО в комуникационната сфера, която е изпратена да помага на италианската батарея в следващите 4 месеца. Припомняме, че след като Турция помоли за помощ НАТО, Италия откликна на призива. „Ние сами не можем да си пазим пространството, а пращаме наши да пазят чуждото“, каза авторът на въпроса към Ненчев Таско Ерменков, на което министърът отговори с “можем да си пазим небето и го правим отлично“. Друга забележка на Ерменков, която не бе увенчана с внимание бе, че изпращането на военни изправя пред риск отношенията ни със страна, от която очакваме много туристи през лятото.

Monitor.bg