Фестивал събира малки певци и танцьори в Кресна

Събитието в Кресна е на 28 и 29 май

Детският фолклорен фестивал „Веселяче” ще открие поредните даровити деца. Събитието, което се организира от община Кресна и читалище „Култура 1932”, тази година ще е на 28 и 29 май в общинския център.

Целта на форума е да предостави възможност за изява и да открие талантливи малчугани, както и да стимулира интереса на все повече млади хора към фолклора и изкуствата. Право на участие имат деца до 18 години, разделени в две категории с пет раздела, като всеки има по три възрастови групи.

В категория „Групи” съревнованието ще е за народно пеене, за оркестри от народни инструменти и за танцови състави. Индивидуалните изпълнители ще покажат талант в пеенето и в свиренето на народни инструменти. Трите възрастови групи са разделени по следния начин – до 9 г., от 10 до 14 г. и от 14 до 18 г.

Групите имат до 10 минути за изпълнение, а индивидуалните изпълнители – до 5 минути.  Фестивалът е с конкурсен характер. Изискването към всички участници е да са облечени в народни носии.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури. За всяка възрастова група на отделните раздели в категориите се присъждат първо, второ и трето място, ще има специални награди и отличия от спонсори. Всички индивидуални участници и групи получават грамота.