Лиляна Павлова: Еколози лобисти протестират срещу АМ „Струма“

Портфейл

04-04-2016, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Възпрепятстват строежа на участъка на магистралата в Кресненското дефиле

Лобистки интереси прокарват екологичните организации, които за поредна година възпрепятстват строежа на участъка на магистрала „Струма“ в Кресненсото дефиле – такива съмнения изрази регионалният министър Лиляна Павлова в ефира на „Канал 3“.
„Природозащитниците изкарват пред Европа, че ние едва ли не ще унищожим гущерите и пеперудите през дефилето, сякаш сега там не минава целият международен транспорт и стотици ТИР-ове всеки ден“, каза Павлова. И добави: „Може би някой да иска да построи един скъп тунел, като спечели още 1 милион, но дано не съм права“.
В свои разследвания в. "Труд" писа, че шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“ от години искат през Кресненското дефиле да се построи 15-километров мега тунел. Аргумента – запазване на видовете там. Стойността на такова съоръжение е 1.1 милиарда лева. Миналата година правителството предложи друг, по-евтин вариант, който ще струва 250 милиона. Идеята е да бъдат изградени няколко виадукта и къси тунели.
Еколозите веднага се обявиха против, като пуснаха поредните си жалби до Брюксел. Оттам обаче решиха, че няма основание срещу страната ни да бъдат предприети наказателни мерки.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен