2 млрд. долара е укрила мрежа за пране на пари, свързана с Путин

Свят

04-04-2016, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разкриха как богатите си крият парите в Документите от Панама

Мрежа за пране на милиарди долари, ръководена от руска банка, е била свързана с най-близки хора на руския президент Владимир Путин. Това разкри огромен теч на поверителни документи, който показва как богати и могъщи хора в света използват данъчни райски кътчета, за да крият богатството си, съобщи Би Би Си.
11 милиона документа изтекоха от една от най-тайнствените компании в света – панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека”. Те показват как тя е помагала на клиентите си да перат пари, да избягват санкции и данъци.
Руската връзка е свързана с Банка Россия, която е засегната от санкциите на САЩ и ЕС след анексирането на Крим от Москва. Изтеклите документи разкриват за първи път как банката е действала.
Парите са били канализирани през офшорни компании, две от които са били официално собственост на един от най-близките приятели на руския президент - концертиращия челист Сергей Ролдугин. Той е и кръстник на президентската дъщеря Мария.
На хартия Ролдугин лично е натрупал стотици милиони долари от съмнителни сделки. Документите от неговите компании обаче посочват, че „компанията е създадена главно, за да пази самоличността и поверителността на своя бенефициент собственик”.
Сергей Ролдугин и Владимир Путин се познават от юноши. Свързва ги силно приятелство, почти като братя са. Кръстосват улиците на Ленинград, пеят, а понякога – в случая на Путин – се забъркват в юмручни битки, пише в. „Айриш таймс”.
Двамата остават близки и след като Путин се издига на власт като върховен лидер на Русия, а Ролдугин си създава име като класически челист и диригент. Той свири за приятеля си и ВИП гости в президентската резиденция и дава интервюта, в които смекчава страховития имидж на Путин.
Изтеклите документи обаче показват скритата страна на тяхното приятелство. Записите показват, че Ролдугин е задкулисен играч в нелегална мрежа, движена от сътрудници на Путин, която е скатала най-малко 2 милиарда долара чрез банки и офшорни компании.
В документите Ролдугин е записан като собственик на офшорки, които са получили плащания от други компании на стойност десетки милиони долари. Фирма, свързана с челиста, е оказвала тайно влияние над най-големия производител на камиони в Русия, друга е отхапала голямо апетитно парче от руската телевизионна рекламна индустрия.
Възможно е Сергей Ролдугин, който публично твърди, че не е бизнесмен, да не е истинският ползвател на тези богатства. Сведенията в материалите показват, че той е действал като фронтмен на мрежа от верни на Путин съратници – и вероятно на самия Путин.
Около 100 финансови сделки, свързани с тази мрежа, са описани в изтеклите документи на Досиетата на Панама. Те са сложни и плащанията са прикрити по различни начини. На хартия дяловете в компаниите са сменени за един ден. Датите са стари. Правото на мултимилионни заеми е продадено между офшорни компании за 1 долар.
В почти всеки пример резултатът е един и същ – парите и властта се движат по посока на мрежата към компании и хора, свързани с Путин. Тайните сделки са позволили да бъдат получавани пари по най-различни начини, включително стотици милиони долари в сладки заеми от банка, контролирана от руското правителство.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен