Американски военни с танкове тренират на полигона в "Ново село"

Политика

04-04-2016, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По неофициална информация маневрите са част от операцията "Атлантическа решимост", която започна миналата година в отговор на кризата в Украйна

Танкове М 1, бойни машини на пехотата, както и бронирани машини ще се включат в съвместните тренировки на военни от България и САЩ, които започват днес, съобщи Министерството на отбраната. Маневрите ще се провеждат на полигона "Ново село" до 16 май. Те са част от съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING 1, която ще се проведе на два етапа в периода 4 април - 16 май. В учението ще участват около 250 души личен състав от сухопътната войска на силите на САЩ.
Част от военните ще се включат и в тактическо учение "Ответен удар 2016", което ще се проведе от 11 до 21 април, за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група от състава на българските Сухопътни войски. Целта е да се поддържа българската армия в добра бойна готовност и да се постигне по-висока оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, обясниха от МО.
По неофициална информация маневрите са част от операцията "Атлантическа решимост", която започна миналата година в отговор на кризата в Украйна. Тя предвижда непрекъснати учения на сили на НАТО в страните от източния фланг на алианса, което да засили сигурността на страните. Миналата седмица станаха ясни и част от плановете за увеличаване на присъствието на САЩ в Източна Европа. Ще бъде разгърната една допълнителна бронетанкова бригада, с което броят им в региона става три. Според Би Би Си разполагането на новите сили започва през февруари 2017 г. и това е най-значителното американско укрепване на НАТО след изострянето на отношенията с Русия заради кризата в Украйна.
Миналия месец Пентагонът съобщи, че планира да увеличи четири пъти бюджета си за европейска отбрана през 2017 г. и почти 1 млрд. от тях ще отиват за предотвратяване на евентуална руска агресия, припомня в. "Сега". Допълнителната бригада ще увеличи способността на САЩ да провеждат военни учения в тази част на света. Лаура Стил, представител на Пентагона, обясни, че новите сили за Европа ще позволят на практика да се тренира за бързо разполагане на оборудване и жива сила на континента. Освен това в рамките на тази програма започва и обновяване на въоръжението в Европа с по-модерно. Според анализатори, цитирани от Би Би Си, американската армия разработва планове за след края на управлението на Обама.
Бригадите в региона ще се сменят на ротационен принцип на 9 месеца. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че разполагането на силите ще е първото по рода си от края на Студената война. Всяка бронетанкова бригада е в състав 4200 души, танкове, бронирани машини и артилерия, разпределени в Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. В случай на конфликт трите бригади заедно с предварително складираната техника ще могат бързо да сформират пълноценна дивизия, предвиждат плановете на Пентагона. Въоръжението им включва 250 единици - танкове, бронирани машини Bradley и артилерийски установки Paladin, както и около 1700 спомагателни средства, машини, цистерни, полеви работилници и др.
Като мотив за разполагането на тези сили Вашингтон посочи възпиране на "нова руска агресия", подобна на тази в Украйна. Москва ще даде "асиметричен отговор", заяви в отговор пред държавната руска телевизия постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко. Този отговор щял да бъде "максимално ефективен и не твърде скъп", допълни той, цитиран от "Дойче веле". Руското външно министерство и Министерството на отбраната не коментираха това изявление.
България и Западът допускат грешка, като не се въоръжават достатъчно срещу Русия. Друга грешка е, че не я уважават, колкото трябва. Това заяви пред Дарик радио председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси. Той е на мнение, че САЩ трябва да засилят военното си присъствие у нас, включително с изграждане на съвместни военноморски бази. Според Паси, колкото повече военни бази имаме, толкова по-малка ще е вероятността да станем мишена на терористите.