Родители на деца с увреждания ще протестират днес

Общество

06-04-2016, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Месечно подпомагане и електронен регистър искат майките

Родители на деца с увреждания от цялата страна излизат на протест. В София протестът ще се проведе пред Народното събрание от 11:00 ч. Майките настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и за месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати, съобщи БиТиВи.
В отворено писмо до премиера, социалния и здравния министър, родителите на деца с увреждания заявяват, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В останалата част на Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.
Затова майките настояват за осигуряване на такова финансиране, което да е не по-малко от размера на две минимални заплати. Средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител за човека с увреждане. Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст, искат протестиращите.
Другият проблем, който поставят те, е липсата на официална статистика за броя на децата и хората с увреждания. Те настояват за спешно създаване на подробен електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, който да е достъпен чрез интернет и при спазване на Закона за защита на личните данни.