Деси Тенекеджиева и Миро в Живот като на кино

Пловдив Лайф

06-04-2016, 10:15

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Точно 10 години след излизането на съвместния им хит “Когато всичко свърши”, Деси Тенекеджиева и Миро ще представят нов арт проект в Пловдив, като един от избраните 5 града в страната.

На 8-ми април от 19 часа в култовото пловдивско кино КОСМОС, публиката ще може да се наслади на страхотен концерт-спектакъл  с филмова музика, мултимедия и да види изложба с художествена фотография, която ще продължи до15-ти април. Входът е свободен.

“Благодарим сърдечно за гостоприемството на младия екип на кино КОСМОС- едно прекрасно открито арт пространство за съвременна култура, изключително подходящо за провеждане на изложби, пърформанси и концерти. А и няма как да подминем любимия Пловдив, като бъдеща европейска столица на културата. Това ще е последният ни концерт от поредицата, която направихме.Навсякъде бяхме изключително топло посрещнати от публиката, която препълни всички зали. Целият екип заедно с Миро, страхотните ни млади певциMr. VOG и Весела Янева и музикалният бенд начело с маестро Страцимир Павлов, сме много щастливи от големия успех на тозитолкова интересен експеримент - 12 музиканта, 17 филмови песни и композиции, 17 специални мултимедийни видео клипа и 33 фотографии,всичко това вдъхновено от любовта ни към киното.Изпълняваме едни от най-любимите филмови песни и музикални произведения и се опитваме да разкажем историята им лично. Защото изкуството е точно това- умението да разказваш истории по свой собствен начин. Прекрасно е и че има европейско финансиране към Министерството на културата, благодарение, на което такива идеи биха могли да се осъществят.”- сподели Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на проекта. 

 “Живот като на кино” е арт проект на Фондация “Стоян Камбарев” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, които Фондацията подкрепя.

Музикален продуцент на проекта е композиторът и диригентСтрацимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години. 

Oсвен младите певци и звездите Деси и Миро в концертите участват Борис Казаков/контрабас/, Валери Ценков/ ударни/,  Чавдар Гочев- Чарли /китара/ Стоян Роянов-ЯЯ /кларинет, саксофон/и Струнно трио 3Vв състав Божидар- Матео Бенев /цигулка/, Ганчо Ганев /цигулка/ и Олена Мушинска /виолончело/.

Изборът на лентите, вдъхновили проекта е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

Ето и някои от филмите, чиято музика щепрозвучи по време на концертите: “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, „Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, „Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, „Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг. Единствената българска филмова песен, включена в проекта е на незабравимата Мария Нейкова от шедьовъра “Козият рог“ на Методи Андонов.

Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част наконцерт-спектакъла със специални кадри заснети, по време на снимачния период на фотосесиите. 

Известният арт-директор Мариета Ценова е фотограф на33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино и дирижира тази част от проекта. Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. 

Проектът „Живот като на кино“ е сред десетте одобрени за финансиране проекта по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Договор № 24-10-М4-8/27.05.2015 и бе избран от Министерството на културата на Република България измежду 240  други кандидатури. Фондация „Стоян Камбарев” има 10%  самоучастие в общата стойност от бюджета на проекта.Изпълнителен продуцент на проекта е Активист 38, а официален комуникационен партньор Публисис Груп.