Изгубено е доверието в полицията

Реално престъпленията са повече от отчетите

Високо остава нивото на престъпност в Добричка област, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. „Прокуратурата в Добрич отчита пълно или частично загубено доверие от страна на гражданите в полицията и нейната дейност. Хората все по-рядко се обръщат за съдействие към полицията в случаи на престъпления. Намалял  е броя на населението в  областта, като по  ГРАО само за година броят е на жителите е редуциран с 3000 души, което е много.

В действителност броят на извършените престъпления е много по-голям от този на регистрираните. Просто хората отказват да споделят с който и да е държавен орган, че нещо лошо им се е случило. Това особено силно се забелязва в селските райони, по-отдалечените села. Там хората нямат възможност дори да отидат до най-близката  полицейска структура, за да съобщят затова, че нещо лошо им се е случило. Има цели региони в пограничната част на общините Крушари и Генерал Тошево и Тервел, в които хората не са виждали по една година полицай в селата си. Не са виждали за цялата година контрол на пътното движение по междуселските пътища. Единственият представител на някакъв орган на власт в тези региони са кметските наместници, заяви окръжният прокурор и допълни, че в тези региони почти няма присъствие на някакъв правоохранителен орган.

Според прокурора, една от основните причини за влошаване работата на полицията през 2015 г. е огромното текучество на разследващи полицаи. Почти една трета от съставът им е напуснал. Причините са ниските заплати в полицията, орязаните социални придобивки, нескончаемите смени на текстовете в закона за МВР, пълната несигурност в социалния статус, изключително лоши условия на труд.