Цецка Цачева връчи награда на учител от МГ "Гео Милев"

Започна 45-ата Пролетна конференция на Съюза на математиците

Председателят на 43 Народно събрание Цецка Цачева откри традиционната 45-ата Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, информират от пресцентъра на ГЕРБ-Плевен. Събитието уважиха Областният управител Ралица Добрева, началникът на РИО-Плевен Албена Тотева, кметът Георг Спартански и емблеми в областта на науката като акад. Кендеров и акад. Сендов.

"Използвам този повод да засвидетелствам своя респект към вашата дейност, към преподавателите и към всички, подчинили пътя си на мисията да обучават талантливи млади хора, да провокират любовта към математиката и да съхранят тази любов за цял живот. Математиката е предизвикателство и страст, упорит труд. Но математиката е скромност и обективна оценка на собствените възможности. Това го доказват и нашите момичета и момчета, които много често ни радват със световни отличия в международни олимпиади по математика и информатика.”, каза в приветственото си слово към участниците в конференцията Цачева. Тя пожела ползотворна работа на форума, защото това ще допринесе за разгръщане потенциала на нашите деца. "Ние, политиците, трябва да направим така, че онези, които са в престижните университети по света да могат да се прибират отново в България сред своите преподаватели, след академичната общност.”, отбеляза Председателят на НС.

Като патрон на конференцията Цачева връчи наградите на учителите, отличени от Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Съюза на математиците в България. Наградата за „Учител на годината с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на математиката” бе присъдена на Диана Данова – учител в плевенската Математическа гимназия и председател на секцията на Съюза на математиците в Плевен.

"Аз съм човек с мечти и с доста голям процент на сбъднатост", каза Диана Данова. "Като ученичка мечтаех да стана учител по математика, като студентка мечтаех да преподавам в Математическа гимназия, като учител замечтах мои ученици да спечелят престижни награди на международни олимпиади. Това, че тази награда ще я получа двукратно не съм си и мечтала, а че ще ми бъде връчена от председателя на Народното събрание – то Господ си е помечтал вместо мен”, каза още Данова.

Вторият награден учител бе в областта на информатиката и това бе Руско Шиков от МГ „Атанас Радев” – Ямбол.