Монтана изравни в серията

Добрич Лайф

06-04-2016, 23:05

Снимка:

ИА Добруджа

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добруджа съкруши Монтана!

Волейболистите на Петър Шопов с много труден, но сладък обрат изравниха на Добруджа 07 във финалната серия

Волейболистите на ВК Монтана (Монтана) изравниха финалната серия за титлата в Суперлигата, след като спечелиха с 3:1 (27:29, 25:23, 25:22, 25:20) мач №2 срещу Добруджа 07 (Добрич) в своята зала "Младост". За разлика от първия мач 24 часа по-рано трибуните на залата не бяха пълни, като местните фенове не успяха да се раздвоят между футболния отбор, който по-рано през деня надигра с 2:0 Литекс (Ловеч) в полуфинал за Купата на България и волейболния тим, съобщава bgvolleyball.com.

 Волейболистите на Монтана показаха характер, след като успяха да реализират труден обрат и да изравнят серията, в която се играе до три победи от пет мача. Следващите две срещи са на 9 и 10 април в зала "Добротица" в Добрич.

Треньорът на ВК Монтана Петър Шопов направи една промяна в състава си в сравнение с първия мач: на мястото на Симеон Александров стартира с Трифон Лапков.

Отборът на Добруджа 07 обаче започна по-добре, но домакините успяха да отговорят на предизвикателството и след два аса на Любомир Агонцев дръпнаха с две точки преднина. След това силни сервиси и на Минчо Минчев дадоха преднина от 16:13. Добруджанци обаче се върнаха, след като Димитър Маринков затрудни в посрещане Трифон Лапков със сервис, а след това нападателят на Монтана изстреля топка в аут и бе хванат от блокадата (единична) на Вили Чернокожев. Още една блокада след това даде аванс от 21:19 за гостите от Добрич. Лапков отчасти се реваншира с начален удар, който затрудни посрещането на съперника и стопи точка от пасива, а след това Минчо Минчев даде геймбол за Монтана. Геймът се завърза и приключи с мощна блокада на Вили Чернокожев за 29:27.

Вторият гейм започна със силни сервиси на Трифон Лапков и Минчо Минчев, в резултат на което монтанчани натрупаха аванс от 9:6. Серия от непредизвикани грешки обаче позволи на гостите от Добруджа да обърнат до 10:6 (и чак тогава последва прекъсване от треньора на домакините Петър Шопов). В края на гейма за Монтана на терена се появи Мартин Палийски, като неговото включване се оказа ключово. И въпреки страхотните спасявания в защита на Велизар Чернокожев Монтана се наложи с 25:23 и изравни геймовете.

Това като че ли даде допълнителен импулс в тима на домакините и в началото на третата част те започнаха шеметно (8:4). Мирослав Живков се опита да промени нещо с включването на Христо Енков и Жулиен Георгиев на мястото на Георги Манчев и Велизар Чернокожев, както и на Михаил Стоев на това на Мартин Атанасов. Добруджа се опита максимално да затрудни съперника си, но Монтана издържа и поведе с 2:1 след 25:22.

В четвъртата част Монтана започна отново устремно (5:2). На терена започна да се лее кръв, буквално при това, след като след един плонж Трифон Лапков получи охлузване и трябваше да бъде превързан. Домакините успяха да запазят концентрация и да спечелят трудно, но заслужено гейма, а с това и първа победа във финалната серия.

 От начален удар домакините записаха цели 16 аса срещу едва 4 за гостите. Топ реализатор в двубоя с 26 точки завърши Минчо Минчев (5 аса, 2 блокади, 45 % в нападение). Трифон Лапков добави 16 (6 аса, 1 блокада, 39 % в атака). За Добруджа 07 Димитър Маринков отбеляза 17 точки (1 ас, 1 блокада, 43 % в нападение).

Стартови състави:

ВК Монтана: Любомир Агонцев - Минчо Минчев, Златко Кьосев - Трифон Лапков, Иван Латунов - Теодор Богданов, Добромир Иванов (либеро);

Добруджа 07: Георги Манчев - Велизар Чернокожев, Денис Чавдаров - Алекс Грозданов, Мартин Атанасов - Димитър Маринков, Христо Христов (либеро);