#Panama Papers: Петър Манджуков отстъпва фирма в данъчен рай на жена си

Най-доброто от печата

07-04-2016, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Kegel Asset Management, регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г., не развива дейност

Бизнесменът Петър Манджуков отстъпил офшорна фирма, на която е бил директор, на младата си съпруга Иванета през 2012 г., показват документите.
Фирмата Kegel Asset Management е регистрирана на Британските Вирджински острови на 15 март 2001 г. “А, “Keгел” ли? Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност Бях забравил за нея.” Това каза бизнесменът, потърсен от “24 часа” да коментира появата на своето име и това на съпругата си в мегаданните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.
Глобалното журналистическо разследване, което стана известно като “Досиетата Панама”, вече четвърти ден публикува значими разкрития, свързани със световни лидери или с техни приближени, с големи имена в бизнеса или известни личности.
Според документите фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор – пост, на който остава до 2004 г. За кратко е сменен от други 3-ма, но през 2006 г. се завръща отново.
Първият акционер на компанията не е фигурира с име и адрес, а само с названието “приносител”.
През 2007 г. обаче Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси. Това принуждава много приносители да излязат на светло. Не е ясно дали точно такъв е случаят с Kegel Asset Management, но през 2009 година.
Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки. През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на младата съпруга на Манджуков Иванета и става ясно, че тя ще е новият администратор на команията.
Манджукова потвърждава новия си пост и предмета на дейност на компанията – инвестиционни услуги. Съобщава обаче, че предишната година компанията не е извършвала дейност.
През април 2013 г. Манджукова чрез личната си асистентка иска закриване на компанията През юни същата година обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност.
През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. В данните няма повече подробности, свързани с фирмата.
Роденият в Пловдив Манджуков е известен като медиен магнат и оръжеен търговец. Той беше издател на вестник “Дума” и имаше телевизия Би Би Ти.
“Не знам колко средства съм вложил в медиите, но че съм похарчил доста пари, това е факт. Живеем във време, в което медиите имат изключително важната задача да отразяват обективно истината и така да влияят, да формират обществото.
Убеден съм, че политическите партии имат по-слабо въздействие, отколкото медиите.” Това каза преди време в интервю Манджуков. Кариерата му
започнала в оръжейния завод в Сопот
“Да търгува човек с оръжие, е изключително голяма отговорност. Не съм съгласен, че оръжейните търговци са мафия. Ние работим за доставки на военно имущество за определени армии, а това е високопрофесионална, високоотговорна дейност. Тази дейност е изградена от правила и рестрикции, защото търговията с военно имущество и военна техника трябва да бъде наблюдавана”, смята бизнесменът, работил дълги години в оръжейното дружество “Кинтекс”, изнасяло продукция за над 1 млрд. долара годишно.
Преди време Манджуков разказа, че направил първия си милион през 1991 г. Тогава – вече като частно лице, подписал договор с Министерството на отбраната на Алжир, която била една от многото страни, с които “Кинтекс” работел преди 1989 г., но една от малкото, които останали партньори и след падането на желязната завеса.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен