Вътрешната комисия отхвърли предложените реформи в МВР

Най-доброто от печата

07-04-2016, 07:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Бъчварова оттегля законопроекта

Реформа в МВР няма да има дори в мекия й вариант, предлаган от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Законопроектът й, с който трябваше да се наложат рестрикции предимно за бъдещите полицаи, беше отхвърлен във вътрешната комисия на парламента още преди първото четене. Каква ще е съдбата на закона, не стана много ясно. Бъчварова заяви, че го изтегля, но няма да подава оставка.  Председателят на комисията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че все пак ще бъде направен опит законът да мине на първо четене в зала.
Именно Цветанов беше най-лютият критик на закона, въпреки че накрая гласува "за". Това не е първият път, когато той препъва Бъчварова - по негова инициатива например бе отхвърлен електронният чип в личната карта. Куриозът е, че след всеки сблъсък между двамата премиерът Бойко Борисов и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветанов се появяват публично и обявяват, че изцяло подкрепят Бъчварова.
Промените в Закона за МВР предвиждаха служителите в МВР да са 3 категории - по Закона за МВР, по Закона за държавния служител и на трудов договор. Сегашните полицаи трябваше да запазят привилегиите си от до 20 заплати при напускане, но щяха да изгубят 5 дни от отпуска си. Бъдещите полицаи щяха да получават при напускане само до 12 заплати. Администрацията на МВР трябваше да бъде преназначена по Закона за държавния служител, но да се пенсионира по сегашния ред, т.е. с до 20 заплати накуп. Всички бъдещи служители обаче трябваше да получават не повече от 12 брутни възнаграждения в края на кариерата си. Служителите, които щяха да бъдат преназначени по Кодекса на труда, трябваше да вземат до 6 заплати при напускане. Бъчварова твърдеше, че с тази реформа и с изнасянето на услугите на МВР в държавно предприятие ще икономисва по 65 млн. лв. годишно.
Депутатите от вътрешната комисия обаче, също както и полицейските синдикати, не проявиха разбиране към идеите. Проектът беше отхвърлен с три гласа "против", 7 въздържали се и само 6-има "за", като 5-има от тях бяха от ГЕРБ.
Според вътрешния министър промените не са били приети по политически причини и поради неразбиране на депутатите. "Много е трудно да разбереш един нов подход, когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин, е много трудно да приемеш нов подход", каза Бъчварова и добави, че "не всеки разбира от квантова физика".
Преди това Цветанов разби законопроекта по почти всички точки. "Има много добри предложения, които се предлагат, но същевременно мога да кажа, че действително законопроектът не покрива очакванията и не кореспондира с първоначално заявените намерения в сектор "Сигурност" от ГЕРБ", обяви той. От тирадата му се разбра, че проблемът е, че "няма реална комуникация между МВР и вътрешната комисия". Цветанов подходи брутално към съпартийката си с думите: "Аз до ден днешен не знам кой е предложил този законопроект. Не смятам, че сте успели да вникнете в дълбочина". Бъчварова го изслуша учтиво, а на излизане обясни, че тя е участвала в писането на закона и че тази реформа е дело на ГЕРБ отпреди тя да оглави МВР.
Цветанов бе категоричен и че въвежданото обезщетение от до 12 вместо до 20 заплати за напускане на системата няма да доведе до реален резултат. "Новопостъпилите служители ще получат 12 заплати обезщетение чак след 12 години евентуално. Защо да не въведем друг критерий със стъпаловиден подход", попита той. Бившият вътрешен министър не бил съгласен и да се натрупват отпуските на полицаите, заради което МВР ще има да им изплаща милиони при напускане. Той се възмути от преназначенията без конкурс в системата. Не харесвал и преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция, въпреки че с това статутът на пожарникарите няма да се промени. Цветанов обаче вещае масови напускания.
Депутатите от БСП настояха за цялостното оттегляне на законопроекта. Според тях промените в този момент са неуместни предвид напрегнатата обстановка. От ДПС пък казаха, че ще се въздържат при гласуването, защото не били съгласни с голяма част от текстовете. Според тях било обезпокоително отрицателното становище на полицейския синдикат. Представителите на АБВ също се обявиха против, защото се правели прекалено много промени в Закона за МВР и това водело до още по-голяма несигурност в служителите от системата. Атанас Атанасов от Реформаторския блок бе категорично против да се правят икономии от работната заплата. Освен това предлаганите промени щели да превърнат главния секретар на МВР в главен кадровик.