Лекарите празнуват днес

Мотото е "Да победим диабета"

Международният ден на здравето, който се отбелязва на днешната дата от 1950 г. под егидата на Световната здравна организация (СЗО), тази година е под мотото "Да победим диабета".

От диабет страдат 8,5 процента от възрастните в света, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на СЗО. Броят на хората с диабет се е увеличил почти четири пъти от 1980 г., като сега вече е 422 милиона души. Болестта е основен проблем в по-бедните държави. Рискови фактори за нея са наднорменото тегло и затлъстяването.

Анализирайки тенденциите, авторите на доклада изтъкват, че заради застаряването на населението и увеличаването на затлъстяването по целия свят, диабетът става основен проблем за световното обществено здравеопазване. За него допринасят начинът на хранене и недостатъчното движение.

Диабетът отнема живота на 3,7 милиона души всяка година. Броят им ще се увеличава, ако не бъдат предприети "драстични мерки". Хората трябва да се движат, да се хранят здравословно и да не напълняват. Това обаче само привидно е лесно постижимо.

Затова СЗО призова правителствата да регулират съдържанието на мазнини и захар в храните и да осигурят здравословни решения за всички хора. Необходимо е и по-добро градоустройство, за да имат възможност желаещите да карат велосипеди и да ходят повече.