Пореден ужас във "Фукушима"

Компанията оператор не може да определи какво е предизвикало стократен скок на радиацията

На територията на японската АЕЦ "Фукушима-1" е открит мощен източник на радиоактивно излъчване, надхвърлящо 100 пъти допустимата норма. Това съобщи компанията оператор "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО), цитирана от ТАСС. Източникът е в зоната на подземен басейн за радиоактивна вода, каквато постоянно се натрупва в големи количества в сутеренните помещения на АЕЦ. Хранилището, построено преди три години, вече не се използва поради многобройни течове, изтъква компанията.
Фирмата оператор е изпомпала почти цялата вода от това и други подобни хранилища, но постоянно е наблюдавала радиоактивната обстановка в зоната. По данни на ТЕПКО, допреди седмица само радиоактивността там е достигала едва 87 бекерела, докато сега е 9300 бекерела, предава ТАСС, цитирана от БТА.
Компанията оператор не може да определи какво е предизвикало този рязък скок. По нейни данни в хранилищата има наистина малки количества високорадиоактивна вода, но те са надеждно изолирани. Експерти от столичната енергийна компания продължават наблюденията.