Лоша новина от Североизтока

Животът

09-04-2016, 14:56

Снимка:

Кадър БНТ

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Студовете през март са съсипали реколтата от кайсии, праскови и сливи

Лошото време през март  се отрази на реколтата от кайсии, праскови и сливи в Северна България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Милтенова, секретар на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). „За съжаление, лошото време от последния месец, свързано със застудявания, а и студовете през зимата, в някои райони на страната се отразиха зле върху някои видове плодове.  Засегнати са кайсии и праскови, частични измръзвания има при сливите в Северна България. Има засегнати плодове и в някои населени места в Кюстендилския район. Това ще се отрази много зле на някои производители”, обясни тя.
По думите на Милтенова, най-потърпевши са прасковите и кайсиите, най-вече в Североизточна България, а от Южната част на страната – някои населени места в Кюстендилско. „Има много малко осланяване на череши. Надяваме се реколтата да не е засегната”, посочи тя.
„Надяваме се Министерството на земеделието и храните да вземе мерки и поне частично да бъдат компенсирани тези производители”, допълни Милтенова. По думите й, не е решен въпросът за подпомагането и по схемата за обвързаната с производството подкрепа.
„Този производител, който е засегнат от неблагоприятни климатични условия – измръзвания, наводнения, осланявания, градушки, не получава, обвързано с подпомагането производство, защото то е свързано с добив на продукция. В същото време не е получил реколта, но не получава и субсидия. А ако получи компенсации, което най-често не се случва, са много малко”, уточни тя.
„При това положение много трудно може да издържи до следваща реколта, защото насажденията се нуждаят от пръскане , обработки резитби и т.н., а когато са засегнати от градушка и измръзвания щетите и болестите са по-големи и грижите са по-скъпи”, отбеляза още Милтенова.