Подготвят се облекчения за студентските кредити

Портфейл

10-04-2016, 08:07

Снимка:

kreditirane.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще има и възможности за кредитиране на обучение в чужбина, твърди вицепремиерът Кунева

Подготвят се облекчения за студентските кредити, съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща със студенти от Медицинския университет в Плевен, съобщават от пресцентъра на образователното министерство.
Кунева обясни, че ще бъдат опростени формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти. Ще има и възможности за кредитиране на обучение в чужбина.
Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обясни Кунева. Те са обсъждани през миналата седмица с всички заинтересовани страни – търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети.
Студентите обявиха, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.
Кунева допълни, че реформата в системата на висшето образование, както и оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, дават възможност за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти.