Държавата започва изкупуването на малки частни гори

Портфейл

10-04-2016, 08:14

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малките частни горски терени са около 2,5 млн., а собствениците са около 1,25 млн. души, неефективни са за управление

Държавата започва да изкупува частни гори, които са твърде малки и не могат да се управляват ефективно. Някои от горските терени дори са оставени на произвола на съдбата, съобщава БНР.
В последните дни обаче се появиха твърдения, че опитът на държавата да откупи частните гори прилича на национализация в ущърб на собствениците.
Заместник-министърът на земеделието Георги Костов уточни, че за целта ще бъдат заложени пари в бюджетите на горските предприятия. Тази година те са по 100 хил. лева, но амбициите са кампанията да продължи.
Критериите все още не са изготвени, уточни зам.-министърът. Ще се гледа обаче дали частните малки терени са важни от гледна точка на защита на инфраструктура, т.е. дали попадат в защитни гори, както и дали са важни по други социални или икономически причини.
Почти задължително е съответната частна гора да има обща граница с държавната гора, за да може да се комасира, допълни Костов.
Процедурата ще стартира, след като се определят конкретните критерии за оценка. Цените ще се определят на пазарен принцип, а покупко-продажбите ще се осъществяват на търг. С предимство ще се изкупуват тези гори, за които се дава по-ниска цена.
“Това също предстои да бъде обсъдено и прието като решение и вече, който е съгласен и смята, че може да си продаде гората. В никакъв случай не насила, само който е съгласен”, коментира зам.-министърът.
Малките частни горски терени са около 2,5 млн., а собствениците са около 1,25 млн. души, допълни Георги Костов. Те са от по няколко декара, които са абсолютно неефективни за управление.