Отварят парк „Възраждане“ в София

Мисия София

10-04-2016, 09:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Изградени са сух фонтан, амфитеатър и циркова площадка

 

Днес предстои официалното откриване на чисто новата зона за отдих „Възраждане“ в столичния квартал Зона Б5.

„За първи път от 30 години в София изградихме изцяло нов градски парк. Създадохме го на място, което години наред беше занемарено, а сега е зелено и чисто“, коментира преди дни пред медиите кметът на София Йорданка Фандъкова.

Дълги алеи с фигури от разноцветна мозайка, над 100 пейки, 3 чешмички и 46 кошчета за боклук. Това е новият парк в цифри. Той е с обща площ 52 декара, като 24 от тях са на комплекса „Спортна София“, който беше открит през август миналата година.

В парк „Възраждане“ е изграден първият за София сух фонтан. С него изпарението се свежда до минимум и загубите на вода са незначителни. Подобни сухи фонтани вече има в Пловдив и Варна.

Зоната за отдих ще разполага и с чисто нов амфитеатър с капацитет 90 души. Мястото е предназначено за културни представления. Изградена е и детска площадка, обособена в две части - за деца до 3 години и за по-големи, между 3 и 12 години.

Предвидено е пространство за опъване на циркови палатки. Там настилката е по-дебела. А когато няма циркове, които да изнасят представления, там ще могат да карат скейтбордисти.

„С парк „Възраждане“ добавяме още 52 дка към зелената система на София и откриваме нови възможностите за спорт за хора от всички възрасти“, обясни столичният кмет.

Общинското предприятие „Паркове и градини“ ще се грижи за поддръжката на новата придобивка на столичани. Очаква се да се изгради и видеонаблюдение.

Паркът струва около 6 млн. лв., като над 1,7 млн. лева от тях са осигурени по програма „Джесика“ от Европейския фонд за развитие. Останалите средства са на „Софийски имоти“. Официален старт на строежа бе даден през септември миналата година, но плановете за изграждането му бяха представени от Йорданка Фандъкова още през 2013 г.