Пловдив привлича света на танцовото изкуство

Мисия Пловдив

12-04-2016, 13:52

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Две танцови събития в Пловдив събират любители и професионалисти в Пловдив. За първи път в България” на 15-ти и 16-ти април в Градски дом на културата „Борис Христов” ще се проведе Световна квалификация за най-звездното танцово състезание на Планетата ESDU “DANCE STAR”. Това съобщиха заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков и Кремена Шопова, председател на Българската федерация по спортни и танцови дисциплини.

 За целта в България ще пристигне специално жури  от професионалисти, които ще оценяват талантите. Класирането ще се извърши в две лиги  - за майстори и дебюти. Над 34 са българските школи, заявили желание за участие, а Македония, Сърбия, Румъния, Австрия и Унгария са страните, които ще имат свои представители.

Най-добрите ще спечелят квоти за участие в Световното първенство в Хърватска на 25-26 май, в което се състезават повече от 55 държави от всички континенти.

Второто танцово събитие, на което пловдивчани могат да се насладят, е Международният конкурс „Дъга от таланти”, който ще се проведе за 12-та поредна година на 14,16,17,18 април. На 14 и 18-ти мястото е ГДК „Борис Христов”, а 16-ти и 17-ти - Военен клуб Пловдив. Възрастовите групи обхващат от най-малките, ненавършили 6 години, до такива над 35 години. Разпределени са в категории соло, дует, трио, група, формация и продукция. Стиловете са балет, фолклорни танци, контемпорари модерн, акробатични танци, отворен стил, латино, уличен хип-хоп, брейк и мажоретни танци.

За победителите организаторите предвиждат много награди – парични, предметни, купи, плакети и медали. Ще бъдат раздадени и стипендии за 2-седмични и 3-седмични интензивни обучения по танци в САЩ, Италия и България.

На 17-ти април от 17.30 часа във Военния клуб ще се състои галаконцерта на Звездите, където най-добрите  хореографии ще се борят за разпределение на паричен фонд и стипендии.

И двете събития се организират с подкрепата и съдействието на Община Пловдив, програма „Пловдив за младите”.