1500 лв. допълнително за лекарите и 900 лв. за сестрите в спешното

Мисия

12-04-2016, 14:32

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавата ще инвестира в апаратура в центровете, обеща д-р Петър Москов

Сериозни инвестиции в апаратура и специална методика за по- високи заплати в Спешните отделения планира Министерството на здравеопазването. По този начин държавата гарантира на медицинския персонал в този сектор нови трудови доходи. Това заяви във Велико Търново днес здравният министър д-р Петър Москов, който пристигна за  откриването на обновените отделения по неонатология и по акушеро-гинекология на областната болница, които не бяха ремонтирани от 1984 год. Реконструкцията е извършена с 400 000 лв. отпуснати от Министерството на здравеопазването.

"Извън това, което получават по щат, лекарите ще вземат допълнително на месец 1500 лв., а сестрите 900 лв. Това е тежка и непривлекателна работа и трябва да има икономическа причина да останат в спешното. Това е възможно не заради един или друг министър, а заради комплексната политика на правителството. Държавата гарантира, че ще се получават тези средства", обясни в Старата столица здравният министър. Според него няма напрежение в общинските болници, защото с асоциацията на общините много дълго и конкретно са разговаряли. В ход е методиката на отдалечените и труднодопстъпни болници, посочи д-р Петър Москов.
"Болниците с големи структури нямат отношение към протести. Ако някой е направил в къщата на баба си нещо, което нарича болница, кръстил го е асоциация и е много шумен по този повод, това е негов проблем. Време е лекарите да се разделим от търговците. За лекарите трябва добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара", категоричен бе здравният министър.