Даниел Асенов се класира за полуфиналите в битката за Рио 2016

Българският боксьор в категория до 52 килограма Даниел Асенов се класира за полуфиналите на олимпийския квалификационен турнир за игрите в Рио де Жанейро, който се провежда в турския град Самсун. Във вечерния сеанс европейският шампион от Самоков-2015 Даниел Асенов победи по точки Автандил Чубабрия от Грузия. 
По-късно тази вечер българското участие на четвъртфиналите продължава с мач на Стефан Иванов в категория до 56 килограма, който ще има за съперник Джавид Чалабиев /Азербайджан/. Това са и двамата български боксьори, които продължават борбата за квоти за Рио де Жанейро. Отпаднаха и приключиха участието си Тинко Банабаков /категория до 49 килограма/, Елиан Димитров /до 60 кг/, Симеон Чамов /до 69 кг/, Кристиан Димитров /до 91 кг/ и Петър Белберов /над 91 кг/. 
При жените и двете български участнички - Станимира Петрова /категория до 51 килограма/ и Светлана Каменова /до 60 кг./, са полуфиналистки и са само на една победа от квота Рио де Жанейро-2016. В квалификациите в Самсун участват общо 217 мъже и 57 жени от 38 европейски страни, които ще се борят за 30 олимпийски квоти при мъжете и 6 при жените. Визи за Игрите в Рио де Жанейро през август при мъжете получават първите трима във всяка категория, като загубилите на полуфиналите играят мач-бараж за третата квота. При жените олимпийски квоти получават само двете финалистки в отделните категории.

"Даниел Асенов с лекота, класа и финес разгроми с 3-0 Автандил Чубабрия от Грузия и е вече на полуфинал на Олимпийската квалификация в Самсун. Първите трима в категория взимат квота за Рио. На полуфинала, Дани ще срещне Muhammad Ali от UK", написа в профила си в социалната мрежа спортният министър Красен Кралев веднага след победата на Тайсъна.

"Даниел бе безапелационен", каза по телефона от Самсун президентът на българската федерация по бокс Красимир Инински, цитиран от БТА.  "Даниел наистина игра много добре", категоричен бе Инински. Тримата странични съдии бяха единодушни - победа по точки за Асенов с 3:0. На полуфиналите Даниел Асенов, наричан "Тайсъна от Кокорево", ще играе на 15 април във вечерния сеанс с победителя от срещата Ихор Сопински /Украйна/ - Мохамед Али /Великобритания/.