Експерти: Инвестициите във фондове носят повече доходи от депозитите

Портфейл

14-04-2016, 07:37

Снимка:

Money.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лихвите по депозити паднаха на 0,5%, а от взаимен фонд може да се постигне доходност от над 6 на сто на годишна база

Инвестициите във взаимни фондове носят по-висока доходност от депозитите, но трябва да се инвестира внимателно и без емоции. Около това мнение се обединиха банкови и застрахователни експерти по време на конференция „Ден на инвестициите“,цитирани от в. "Труд"
Лихвите по депозити паднаха на 0,5%, а от взаимен фонд може да се постигне доходност от над 6 на сто на годишна база, обясни Явор Ачев мениджър за България на Pioneer Investments.
Изпълнителният директор на "Алианц България Холдинг" Димитър Желев подчерта, че доходността на инвестициите значително се е повишила след рецесията през 2008 г.
„Не слагайте всички яйца в една кошница. Така ще минимизирате рисковете и ще си донесете доходност.“, посъветва изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.
След него в дискусията се включи Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк. Според нея е важно да се инвестира редовно, дори и ако разполагаме само с малки суми.
„Подхождайте внимателно, дръжте емоциите си под контрол, не бързайте да продавате, ако цената на купените от вас акции пада. Това са основни, базови правила, които натрупват капитал“, поясни Минчева.
Тя посъветва преди да инвестираме и да изберем в какво да вложим парите си, да изберем професионалисти и партньори, на които вярваме, за да сме сигурни, че финансите ни ще се управляват добре.
След нея финансови насоки за инвестициите даде Стефано Преньолато, главен инвестиционен мениджър за Австрия и ЦИЕ на Pioneer Investments. Той напомни, че инвестиционният пазар зависи много от международната обстановка. Преньолато спомена няколко основни фактора, като цената на петрола, геополитическите рискове и евентуалния изход на Великобритания от ЕС, които ще повлияят на инвестиционните пазари през настоящата година.
За да се справят с предизвикателствата пред пазара на инвестициите през 2016 г., философията на инвеститорите ще бъде качествено управление, силна диверсификация, независимо мислене и управление на риска, обясни инвестиционният мениджър.