Вече над 350 деца от Добрич се учат на футбол в детската градина

В нов проект за ранно обучение

Поетапно ще бъдат изградени спортни площадки във всички детски градини в града, това съобщи на пресконференция кметът на Добрич Йордан Йорданов.  Днес бе представен пред медиите съвместен проект за създаване на условия в детски градини и училища в града за футболна и спортна подготовка на подрастващите.

Проектът ще се изпълнява съвместно от общината, ФК „Добруджа“ и Детски футболен клуб „Звездичка“ от Бургас.

Съвсем скоро ще започне изграждането на първата детска спортна площадка, за която е намерен спонсор в лицето на местния бизнес. Кметът Йордан Йорданов изрази увереност, че цялата бизнес общност на Добричка област ще се включи в инициативата.

Концепцията е във всяко учебно заведения в Добрич да има футболен клуб, който да привлича желаещите от най-ранна възраст. Над 350 деца в Добрич са се записали в проект за ранно обучение по футбол. Заниманията ще се водят два пъти седмично от треньори, които имат договор с Детския футболен клуб „Звездичка“. Ще се заплаща такса за цял или половин месец, като има диференциация в таксата за момичета и момчета. Записването вече е започнало, а по думите на кмета на Добрич желание за футболни тренировки са заявили и много момиченца. Детските клубове ще бъдат ръководени от футболистите Венцислав Желев, Недко Ангелов, Николай Радомиров и Станислав Димитров.

Обхватът на децата е от 4 до 10-годишна възраст. Програмата предвижда запознаване на децата с историята на футбола и чрез видео уроци, провеждане на игрова практика чрез различни упражнения и игри и организиране на турнири и състезания, за да могат децата да демонстрират своите умения и качества. Два пъти годишно съвместно ще бъдат организирани турнири като издания на „Мини шампионска лига“, с много награди, изненади и забавления.

Задачата на треньорите е да приучат децата на работа в екип, да постигнат по-добра координация и да подобрят техниката си на игра, в случая да се изгради усет за боравене с футболната топка. Днес бе подписан петгодишен договор за сътрудничество между Община Добрич и Детския футболен клуб „Звездичка“ и ФК Добруджа.

Петър Алексиев заяви че до месец септември тренировките ще обхванат всички 17  детски градини в Добрич.