Генерал Тошево с родолюбива кауза

Добруджанци

15-04-2016, 10:14

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

За загиналите във войните добруджанци

Осем паметни плочи на загинали във войните добруджанци ще бъдат монтирани тази година по повод 100 години от боевете за Добруджа в Първата световна война.

      На последното заседание на Общински съвет Генерал Тошево се взе решение да бъдат монтирани 4 паметни знаци в селата Спасово, Житен, Средина и Калина. Инициативата е с цел трайно съхраняване на историческата памет в общината и отдаване почит на воините, сражавали се и загинали за свободата и независимостта на България и по повод 100 годишнината от боевете в Добруджа

     По-рано през годината, на втората общинска сесия за 2016 год., бе гласувана докладна, с която се разреши да бъдат поставени други 3 мемориални плочи и един паметен знак на загиналите във войните добруджанци. Специално създадена комисия в Община Генерал Тошево определи селата и местата, на които ще бъдат поставени военните паметници. Това са селата Градини, Преселенци, Красен и Изворово. Според историческите документи те са участвали с най-много войници и доброволци през двете балкански войни и Първата световна война.

     В изпълнение на нормативните актове на местния парламент Общинска администрация Генерал Тошево ще съгласува изграждането на паметниците с Областна комисия „Военни паметници”, след което те ще бъдат вписани в регистъра на Министерство на отбраната.

     Откриването им е основен акцент в програмата на честванията по случай 100 години от боевете за Добруджа и Културния календар на общината.

     Последният подобен военен паметник в община Генерал Тошево се откри през 2013 година в с. Красен. Той е посветен на отвлечените и убитите през 1916 – 1918 година добруджанци.