Опасни бактерии дебнат от пералните

Животът

15-04-2016, 11:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пералните"изяждат" 17 милиона чорапа годишно

44% от тези машини гъмжат от бактерии Ешерихия коли

Хората излагат здравето си на риск от опасни бактериални инфекции, защото не чистят пералните си машини, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Допитването на фирма за ремонт на електроуреди разкрива, че 44% от пералните гъмжат от бактерии Ешерихия коли, които могат да причинят сериозни здравни усложнения, например бъбречна недостатъчност. Освен тях в електроуредите се срещат златист стафилокок и Псевдомонас аеругиноза.
За целите на проучването участниците е трябвало да отговарят колко често почистват домакинските си електроуреди и в частност пералните машини. Резултатите показват, че по-малко от 20% от анкетираните спазват препоръките да чистят пералнята веднъж месечно.
Над 50% от участниците в допитването почистват електроуреда веднъж на няколко месеца или по-рядко. Най-небрежни към хигиената на пералнята са младите хора – 30% от възрастовата група между 18 и 24 години и 20% от 25-34-годишните признават, че не се занимават с чистенето ѝ. Най-старателни са възрастните хора, които са и най-уязвими за опасните бактерии. Въпреки това 10% от хората над 55 години не крият, че не чистят пералните си машини.
Най-чистият домакински електроуред се оказва микровълновата – 31% от анкетираните казват, че я хигиенизират веднъж седмично и само един процент признават, че не я почистват.