И в Плевенско се въвеждат мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит

Животът

15-04-2016, 12:53

Снимка:

БАБХ

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Движението на едри преживни животни не е забранено, но се извършва под засилен контрол

"Въвеждат се извънредни мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит и в Северна България. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна. Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол." Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев на пресконференция, където представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и предприетите мерки от страна на БАБХ, във връзка с констатираните огнища на Заразен нодуларен дерматит.

Той обяви, че е констатирано ново огнище на болестта в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово.

"Основното нещо, което трябва да направят фермерите е да предприемат тези действия, за които сме ги предупредили. Има инструкции на нашата страница какво се прави във връзка с борбата с векторите", подчерта д-р Дамян Илиев и допълни, че на службите по места е разпоредено да припомнят на фермерите как да свършат тази работа.

"Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане. Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна", каза още д-р Илиев и допълни, че се забранява провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар. "Възможно е причината за поява на заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е подвъдено по никакъв начин до момента", коментира д-р Илиев.

Д-р Дамян Илиев обясни, че към момента не се налага ваксинация. По думите му основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация. Това ще доведе до големите икономически загуби. "Ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит също и не дава очакваните резултати. В Гърция беше проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта", отбеляза д-р Даман Илиев.