Как една жена загуби 11 хил. лева

Зловещите трикове на телефонните измамници

Пореден случай на зловеща телефонна измама, за който ни разказа зрителка на bTV. Жената не желае да показва лицето си, но е решила да разкаже случката, за да помогне на други потенциални жертви на телефонните измами.
Действието се развива в Костинброд, където Петя (всички имена са променени, бел.ред.) живее с майка си. Позвъняванията започнали преди месеци, като се звъни на няколко пъти по стандартната схема – измамниците говорят за пострадали близки, искат пари, но семейството не се хваща на историите.
Преди няколко дни сутринта отново звъни домашният телефон, вдига майката на Петя. Казват й, че дъщеря й е пострадала и да приготви пари за лекарства и операция. След 2-3 мин. следва второ позвъняване – мъж, който се представя за служител на МВР, който казва, че семейството е жертва на телефонна измама и иска съдействие от тях, за да заловят престъпниците.
Петя влиза при майка си, а телефонът звъни за трети път. От другата страна на слушалката е мъж, който говори със силен диалект, и казва: „Не разбрахте ли, че трябва да съберете всички пари и ценности, които имате? Имаме четири момчета пред дома ви, ще ви пребият, ще ви скълцат, ушите ви ще отрежат!”.
В този момент звъни мобилният телефон на Петя – друг служител на МВР, представя се с името Димитров. Моли за съдействие, като обяснява на жените, че районът е отцепен и са организирани патрули, които да следят изманиците. Казва на Петя да държи мобилния телефон постоянно отворен.
Следва ново обаждане със заплахи от страна на измамниците, като мнимият полицай чува целия разговор. Казват на Петя да хвърли парите и ценностите през терасата. Жената излиза и вижда, че е прекалено спокойно на улицата – няма патрули, няма движение, няма хора.
Звъни отново домашният телефон, отново мъж с тежък диалект, който казва: „Защо ни предадохте на полицията, единия човек хванаха, другия остана”.
В този момент полицаят Димитров, който продължава да държи линията на мобилния телефон на Петя, казва: „Имате пари в банката, отидете и ги изтеглете”. Самата Петя не помни за този депозит.
Жената отива в софийски клон на банката, като е следена през цялото време от непознат мъж. Измамниците й казват да си остави 125 лева за нея и майка й, а останалите да ги предаде.
Петя тегли парите, взима ги, предава ги на измамниците и разговорите с тях приключват.
По-късно жената разбира, че е станала жертва на заплетена телефонна измама. Няма и полицай Димитров.

Петя и майка й са загубили над 11 хил. лв. и златни бижута. Тя се свърза с bTV, защото се надява нейният разказ да послужи като предупреждение за хората.