Наш капитан спаси бедстващ ветроходец

Във водите на Атлантическия океан

Плаващият под флага на Бахамските острови кораб „Елена“ с капитан българина Христо Папукчиев е спасил бедстващ ветроходец във водите на Атлантическия океан, съобщи maritime.bg.
В събота на бълкера е получен сигнал за бедствие от катамарана Accumore, с 44-годишен американец и куче на борда. К.д.п. Папукчиев незабавн осъществил УКВ връзка с яхтсмена, който съобщил, че след повреда на автопилота е на дрейф от 6 седмици, останал е без питейна вода и хранителните му запаси привършват.
След като уведомил отговорното лице от компанията си и бреговите спасително-координационни центрове в Кюрасао и Форт де Франс, кап. Папукчиев започнал операция по сближаване с катамарана. Когато дрейфащият плавателен съд останал на около 50 м от кърмата на кораба, екипежът му подал въжета и му прехвърлил храна и вода, достатъчни да осигурят прехода му до пристанище.
Ветроходецът е отказал да бъде качен на борда на „Елена“ за медицинска помощ или транспортиране.
К.д.п. Христо Папукчиев е бивш ръководител на специализираното звено за разследване на морски произшествия в Министерството на транспорта. Има 24 години плавателен стаж в чужди компании.