Връщат прасетата в "Козлодуйци” край Добрич

Добруджанци

18-04-2016, 08:40

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Възстановят работата на свинекомплекса

Инвестиционно намерение за възстановяване на работата на свинекомплекса в Козлодуйци е внесла в Община Добричка “АЯКС-1” ЕООД – Димитровград, става ясно от съобщение на сайта на администрацията.

Свинекомплекс „Козлодуйци“ е въведен в експлоатация пре 1971 г. Работата му е прекратена през 1998-2000 г. “АЯКС-1” ЕООД придобива собствеността върху обекта през  2013 г. Към момента  в свинефермата няма заселени животни, пише topnovini.bg.

“АЯКС-1” ЕООД възнамерява да възстанови частично работата на свинекомплекс – с. Козлодуйци като ферма за интензивно отглеждане на свине. Инвестиционното предложение предвижда  в 7 съществуващи сгради да бъде настанено стадо, формирано на база 550 свине майки и 1985 свине за угояване. Ще бъде използван съществуващия сграден фонд след ремонт, доставка и монтаж на ново оборудване, както и наличната инфраструктура след рехабилитация.

Инвестиционното предложение се отнася за възстановяване на интензивно отглеждане на свине с по-малък от първоначалния капацитет на обекта - до 10%.

В останалите помещения на площадките на свинекомплекса не се предвижда заселване на животни към момента. Разширението на работата на обекта се предвижда да стане на следващ етап.

„АЯКС-1“ ЕООД експлоатира два големи свинекомплекса в югоизточна България.

Възстановяването на свинекомплекса в с. Козлодуйци ще позволи реализирането на типично за региона производство на животни за месо, при осигурена фуражна база и възможност за оползотворяване на торовите фракции. В свинекомплекса ще работят ококо 20 човека от района, посочват от компанията-инвеститор.