Кюстендилски туристи се разходиха в Чепън планина /снимки/

Посетиха водопад Котлите и Букоровския манастир

Чепън е една от малките и ниски планинки на България, но заради своя карстов състав е известна като „Малкия Пирин”. Огряна от слънцето и гледана отдалеч, тя наистина прилича на именития си събрат!
Именно натам вече за втори път, поради големия интерес поеха туристите от ТД „Осогово“ Кюстендил. След сутришното кафе те се отправиха към Драгоманското блатото - най-голямата естествена карстова влажна зона в България, което е разположено на 701 м н.в. и заема площ от 350 хектара, което е приблизително площта на около 480 футболни игрища. От 1996 г. за възстановяването и опазването на блатото се грижи Сдружението за дива природа „Балкани”. То е богато на различни видове водолюбиви птици и растения. В него има изградена дървена пътечка и наблюдателници, от които лесно може да наблюдавате различните видове птици. Сред растителните видове се срещат папур, камъш, острица, тръстика. Сред интересните видове е прешленолистният наводник (Elatine alsinastrum), обикновената мехурка (Urticularia vulgaris - вид насекомоядно растение), хищното плаващо растение без корени алдрованда (Aldrovanda), орхидеи и др.
Най-високата точка на Чепън планина е връх Петровски кръст (1206м) и се достига за по-малко от два часа. На върха има старинен оброчен кръст, който е дал и днешното му име. Според легендата той е поставен тук от роднини на драгомански чорбаджия на име Петър, който по турско време е отвлечен и убит на върха от разбойници. В древността на върха е било изградено светилище на бог Сабазий, останки от което личат и до днес. Метална маса с две метални пейки предлагат възможност за почивка. Гледката, която се открива от този обзорен връх не е за изпускане. Отлично се виждат Стара планина, Витоша и много други големи и малки възвишения. В южното подножие на планината се е кротнало Драгоманското блато, а зад него са ниските възвишения Три уши, където е изкована българската победа във войната със сърбите през 1885г.
След кратък отдих се отправяме към следващите набелязани обекти от нашата екскурзия - водопад Котлите и Букоровския манастир.
Водопадът се намира на река Дракул, която пресича високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с обща височина около 20 м. На път за него ние минахме покрай Букоровския манастир в близост до Туден. До самия манастир се стига пеша по черен път в полето. Водопадът се намира на около 200 м от манастира в стръмно дере, като се излиза от горната му страна. Слизането до котела под водопада е по много стръмна пътечка сред отвесни скали. В котела водата е образувала малко езеро. Има и полянка, подходяща за пикници.
Най-важното за Букоровският манастир е, че това е единственият манастир в България и втори в света с пет църкви. Те са посветени съответно на Св. Георги, на Св. Петка, на Св. св. Кирил и Методий, на Св. Неделя и на Вси Светии. Обителта днес е обновена. За историята на манастира се знае малко. Петте му църкви са издигнати върху много по-стари храмове на древно оброчище. Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей. Пред църквата има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Запазен е и камъкът, върху който е намерена "костенурката".