Започва VIII - та Международна среща за туризъм

Мисия Пловдив

18-04-2016, 12:46

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 20 до 23 април 2016 г. в Пловдив ще се проведе VIII - та Международна среща за туризъм. За първи път форумът стартира през есента на 2012 г. и с всяко следващо издание увеличава своя престиж на високо професионално и полезно събитие, което бележи все по-добри резултати. Официалното откриване ще се състои на 21 април 2016 г., четвъртък, от 09.15 ч. в Парк Хотел Пловдив, съобщи заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева на пресконференция, състояла се днес в заседателната зала на общината.

Представители на 20 държави, от над 70 компании са заявили участие към момента в осмата среща. Традиционно, това са фирми и организации от туристическия бранш от Австрия, България, Германия, Турция, Косово, Швеция, Япония, Гърция, Румъния, Словакия, Италия, Македония, Малта, Англия, Мароко, Сърбия и Дубай и за пръв път - от Швеция, Япония и Косово.

Една от основните цели на Международната среща е представянето на Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и град Пловдив за първи път.

Акцент в програмата на събитието е, освен популяризирането на шестия най-стар жив град в света и най-старият в Европа, притежаващ повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода, да бъдат презентирани и най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив - многофункционалната спортна зала „Колодрума“, квартала на творческите индустрии „Капана“, „Пеещите фонтани“, Природонаучния музей, с първия в страната 3D планетариум.

Друг приоритет в предстоящия форум е участниците, които са чуждестранни и български туроператори и медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, да имат възможността да се запознаят помежду си, да създадат лични контакти, да обменят полезен опит и да поставят основните на бъдеща съвместна дейност. Това е целта на работните срещи B2B, организирани през втория ден, които предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори. Участниците в предишните издания не скриват удовлетворението си от поставянето на успешно начало на нови сътрудничества, които са се развили във времето.

Международната среща за туризъм е добър пример за ползотворното сътрудничество на Община Пловдив с фирмите от туристическия бранш и с българските външно-търговски представителства в чужбина. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, в резултат на който се отчита устойчив ръст на потока от чужди туристи през всяка следваща година.

Само преди дни, приключи участието на община Пловдив в Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ - Велико Търново. В рамките на туристическата борса се състоя за 4-ти път Националния конкурс „Read & Travel” („Чети и пътувай”), в който Пловдив бе номиниран в три от общо петте категории на конкурса. В категорията „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм“, община Пловдив спечели поощрителна награда за „Международната среща по туризъм“, чието осмо издание започва след 2 дни.