Свалиха млад мъж от самолета, защото говори на арабски

Свят

18-04-2016, 14:00

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Хайрулдин Махзуми се обадил на чичо си, за да му разкаже за събитие, на което участвал генералният секретар на ООН

Студент от иракски произход бе свален от самолет заради разговор, проведен по телефона на арабски език, съобщава The New York Times. Инцидентът е станал на борда на машина на авиокомпания Southwest Airlines, която трябвало да лети от Лос Анджелис към Окланд, където 26-годишният Хайрулдин Махзуми учел в престижния Калифорнийски университет. Преди да излети самолетът, младият човек позвънил на чичо си от Ирак, за да му разкаже впечатленията си от мероприятие, на което е говорил генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Чувайки арабската реч, седящият до него пасажер решил, че младежът може да бъде опасен и се обърнал към екипажа на самолета. Така Махзуми бил помолен да напусне борда, като преди това бил попитан защо говори на арабски.
„Ето в какво се превърна ислямофобията в тази страна”, казал иракчанинът през екипажа, който му говорел все едно е животно.
Това е седми подобен инцидент с мюсюлманин на борда на американски самолет от началото на годината. По-рано двама мюсюлмани в хиджаби бяха изведени от самолет, защото „втренчено гледали в стюардесата”.