Бойко Борисов: Ако намерят нефт и газ, следващите ни поколения ще са други

Парите

19-04-2016, 13:47

Снимка:

снимка, фейсбук

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов:Ще заделим 800 млн. лв. за производство на кораби

Премиерът се прекръсти иизрази вяра, че България ще изнася газ, а няма да бъде транзитна държава

"Ако намерят нефт и газ, следващите поколение на България ще са други", каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“. 

По думите муБългария е трябвало отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ. Според него страната ни е можела от много време да си добива природен газ, но е липсвало политическа воля. До няколко месеца да станат ясни резултатите от проучванията.

„Тези пари могат да се използват за други цели. Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ”, каза още Борисов. По думите му, правителството има ясна политика в енергийния сектор. Премиерът подчерта, че проектът за дълбоководно проучване на водите на Черно море е спрян, след като първото оглавявано от него правителство бе свалено от власт.  Той допълни, че най-големите световни петролни консорциуми не са тук напразно и няма да плащат 220 000 евро на ден наем Noble Globetrotter II, ако не са сигурни, че в „Хан Аспарух“ има въглеводороди. 
На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.